Si la història d’Àfrica és molt desconeguda, tant per la ciutadania en general, com pels propis africans, més encara ho són les biografies de moltes dones que van tenir papers clau en el seu desenvolupament. Vides femenines excepcionals que la Unesco ha volgut visibilitzar a través del projecte Dones a través de la història d’Àfrica, que forma part d’una plataforma encara més àmplia iniciada el 1964, la Història general d’Àfrica.
No es tracta d’una història exhaustiva, de fet, la Unesco ha apostat en primer lloc per una vintena de biografies, però ha decidit fer-ho d’una forma molt original: en format còmic. Es tracta de dones fortes, intel•ligents, decidides, lluitadores, compromeses i que han hagut de fer front a dos desavantatges, ser dones i africanes. És el cas, per exemple, de la Mulata Soledad, símbol de totes les dones esclaves que van lluitar per la llibertat i la igualtat o Yenega, guerrera burkinesa, que encarna la dona lliure i independent.
A més, per realitzar aquests còmics la Unesco ha comptat amb la col•laboració de diversos artistes africans. Per exemple, Eric “Zoe” Muthoga, artista autodidacta kenià, que és l’autor del còmic dedicat a Wangari Maathari, o Alaba Onajin, dissenyador nigerià, autor de les històries il•lustrades dedicades a Fummilayo Ransome-Kuti, fundadora de la Unió de Dones de Abeokuta i Tatu Betul, reina que va lluitar contra els italians a Etiòpia.
Tots aquests còmics es poden descarregar en pdf i de forma lliure a la pàgina fr.unesco.org/womeninafrica/ i, a més, escoltar-los, ja que amb el suport de músics i cantants africans també estan disponibles en versió sonora.
Un espai on, a part dels còmic, també hi trobareu altres materials pedagògics relacionats amb aquestes dones: biografies, qüestionaris, materials de consulta, etc. Recursos diversos per treure de l’òblit dones que han estat pioneres en diversos camps i que han lluitat pels seus drets i la llibertat.- M.COLL.