Dones a la ciència

La plataforma HBO ha estrenat una nova mini-sèrie titulada Chernobyl que reconstrueix amb gran precisió l’accident que va desembocar en una de les catàstrofes nuclears més greus de la història. La majoria dels protagonistes es basen en personatges reals, però els guionistes s’han pres la llicència d’inventar el personatge d’Ulana Khomyuk, la física nuclear interpretada per l’actriu Emily Watson. Aquest personatge es basa en diversos perfils dels científics que van intervenir en el succés. El més significatiu de tot plegat és que hagin decidit representar-los en la figura d’una dona.

I és que des de fa un temps, i cada vegada més, s’està reivindicant una major presència de les dones a l’àmbit STEM (acrònim que defineix les disciplines acadèmiques de la Ciència, la Tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques). Es tracta d’àmbits on la presència femenina ha estat sempre molt limitada, en gran part per què tradicionalment ens hem cregut que aquests eren àmbits “masculins” i que les dones no tenien prou capacitat per dedicar-s’hi.

Per això, en els darrers temps estan proliferant les accions i mesures de tota mena enfocades a dotar de major visibilitat la tasca de les dones científiques i, sobretot, a alimentar aquesta vocació entre les nenes i aconseguir que la puguin portar a terme. És a dir, l’objectiu és que les nenes que tenen interès per les ciències puguin arribar a matricular-se a les facultats i posteriorment treballar en aquest sector, enlloc de sentir-se, com fins ara, que estaven ocupant un àmbit que els és propi.

Així, per exemple, des de fa tres anys se celebra, cada 11 de febrer, el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la ciència. Aquesta iniciativa promou que es facin activitats que facin visible la labor de les dones científiques i fomentin la vocació entre les nenes. Aquest any 2019 s’han dut a terme més de 2000 activitats, moltes de les quals s’han celebrat en escoles i centres educatius.

També les administracions van prenent consciència de la necessitat d’impulsar la presència de les dones a l’àmbit STEM. Així, només a tall d’exemple, es poden mencionar iniciatives com les que es va portar a terme fa uns mesos en el marc de la Biennal Ciutat i Ciència de Barcelona, que va estrenar la iniciativa 100tífiques, un conjunt de xerrades simultànies per reforçar el paper de la dona com a referent científic i fomentar la vocació per la ciència entre les nenes.

Municipis com Sant Cugat o Esplugues, entre d’altres, també han impulsat actuacions. A Sant Cugat han posat en marxa el projecte Inspira STEAM. De la mà d’empreses i d’escoles, el programa envia mentores a centres educatius de tot l’estat amb la intenció de despertar entre les noies l’interès en aquests sectors i demostrar que homes i dones tenen la mateixa capacitat i dret per dedicar-s’hi. A Esplugues es desenvolupa el projecte +Dones3(Ciència, Talent i Tecnologia), que té com a objectiu incentivar la vocació científica i tecnològica entre les noies i adolescents de la ciutat d’entre 10 i 18 anys. Cal aplaudir aquestes i altres iniciatives que volen fer possible que les dones puguin trencar un (de tants) sostres de vidre.

La iniciativa 11 de febrer
11 de Febrer és una iniciativa ciutadana que persegueix omplir les agendes d’activitats que commemorin el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, amb la voluntat que aquestes activitats ajudin a eliminar els estereotips de gènere dins de l’àmbit de la ciència i la tecnologia (STEM); fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en nenes i adolescents; fer visible el treball de les científiques i tecnòlogues, i crear rols femenins en l’àmbit STEM. A més, també pretén aprofundit en les causes de la bretxa de gènere i promoure pràctiques que afavoreixin la igualtat de gènere en l’àmbit científic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *