Deu anys ajudant els joves i infants amb dificultats socials  

L’Associació d’origen francès AFEV Catalunya celebra aquest 2018 els deu any que porta treballant a Catalunya amb el projecte enTàndem, un programa que connecta voluntaris universitaris amb joves i infants en situació de vulnerabilitat.

El programa EnTàndem compta actualment amb prop de 140 voluntaris simultanis en deu barris de Barcelona i a Barberà del Vallès, Santa Coloma i Badalona, sempre en zones prioritàries d’intervenció social, i en tot aquest temps els resultats demostren que la fórmula funciona: uns 925 joves i infants han participat en aquesta iniciativa per tal de millorar les seves habilitats socials, la seva autoestima i la seva motivació pels estudis.

En aquests deu anys, el programa ha implicat la realització de 62.000 hores de voluntariat i ha enllaçat 925 parelles o tàndems socials. El programa connecta voluntaris procedents de diferents universitats amb infants o joves en situacions de dificultat personal o social, el que s’anomena mentoria social i educativa. Els voluntaris acompanyen els infants i els fan de referent, tot treballant per estimular la seva autonomia i autoestima personal i per desvetllar-los l’interès per l’estudi. Aquesta trobada es coneix com un tàndem, on tots dos, mentor i mentorat, treballen conjuntament establint un vincle molt estret per aconeguir l’autonomia personal del jove en situació de vulnerabilitat.

Sobre el programa, un 97% dels joves i infants participants manifesten sentir-se satisfets amb l’acompanyament i un 89% ha millorat en aspectes com l’autoestima, la motivació i les habilitats socials i/o de relació, a més de percebre canvis a nivell academic. Els infants i joves asseguren també que després del programa els agrada més aprendre i tenen més ganes d’anar a l’escola (34%) i també que participen més a classe (15%). Per la seva banda, un 86% de les famílies pensen també que l’acompanyament ha estat molt positiu per al seu fill o filla.

Per celebrar aquest aniversari i l’èxit del programa enTàndem, l’entitat ha inaugurat una exposició a l’Espai Jove Fontana de Barcelona, on s’explica la seva història a través de 10 testimonis. .L’exposició es podrà visitar fins el pròxim 5 de febrer, i després iniciarà una ruta per alguns dels territoris catalans on l’entitat actua o ha. Els actes continuaran el mes de març amb un concert benèfic i la celebració d’unes jornades sobre mentoria social al maig.

Durant aquest any, AFEV engegarà també dos nous projectes, el Projecte KAPS, un allotjament compartit per estudiants universitaris que s’impliquen en un projecte comunitari al territori, i la Plataforma del Compromís Solidari, una borsa de recursos que agruparà estudiants, entitats i universitats amb l’objectiu de reforçar la Responsabilitat Social de les Universitats, crear vincles entre la universitat i el territori, acompanyar i democratitzar l’accés a l’ensenyament superior i afavorir l’acollida, la integració i l’èxit educatiu dels estudiants.- REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *