La bona acollida del primer ‘Barcelona Pensa’, més de 2.000 persones van assistir als actes programats, ha animat els organitzadors a posar en marxa una segona edició d’aquest festival dedicat a la filosofia, que enguany se celebrarà a diversos espais de la ciutat entre el 16 i el 21 de novembre.
Aquest esdeveniment, impulsat pel departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona, pretén estimular la capacitat crítica dels ciutadans. “Es tracta d’oferir criteris i reflexions als ciutadans que ens permetin pensar les nostres decisions tant en l’àmbit ètic, com a polític o estètic, i d’aprendre junts interactuant des dels diferents àmbits culturals i socials de la ciutat”, expliquen els organitzadors.
A més, en un moment en què la filosofia no està suficientment valorada en l’espai educatiu, també es pretén fer-ne difusió i apropar-la a la ciutadania. El festival aposta pel dret a la filosofia com a tret fonamental d’una cultura crítica i participativa en la que tothom ha de poder sentir-se implicat. En definitiva, convertir el discurs filosòfic en un bé comú i compartit, i popularitzar-lo.
El programa d’activitats és molt ampli, aborda la filosofia des de diversos punts de vista, des de diverses cultures i està pensat per acontentar tots els públics, des de petits fins a adults.
De tots els actes destaca la ponència inaugural, titulada “Finals del món?” (17 de novembre), que anirà a càrrec de Peter Szendy, filòsof i musicòleg de la Universitat de París. I també el divendres 20 de novembre la conferència de Giacomo Marramao, de la Universitat de Roma, titulada “Més enllà de la ciutadania: el concepte del poble com a construcció” (programa complert).