Creix el fenomen flygskam, no volar per consciència ecològica

Les dades parlen per si soles. Viatjar amb avió contamina 20 vegades més del que contamina el tren. Les emissions de l’avió són, de mitjana, d’uns 285 grams de CO2 per persona i quilòmetre volat, mentre que les d’un tren són de 14 grams de CO2 per persona i per quilòmetre de mitjana. Així i tot, cada 0,86 segons s’enlaira un avió al món.

Per tot això el fenomen flygskam, la ‘vergonya de volar amb avió’, creix. «És un moviment ecologista que vol conscienciar de com són de contaminants els desplaçaments aeris enfront d’altres mitjans de transport com el tren», afirma Pablo Díaz, professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC i expert en turisme. En països com Suècia els vols en avió han baixat un 23%.

«Aquest moviment considera especialment criticables els desplaçaments en avió de durada menor a una hora o entorn d’una hora entre capitals que estan ben cobertes per connexions amb tren», explica Díaz. El nombre de passatgers als aeroports suecs també ha caigut un 8% des que ha començat l’any. Davant d’aquest escenari, el tren guanya adeptes.

«Paral·lel al moviment flygskam es desenvolupa l’oposat tagskryt o ‘orgull de viatjar en tren’», comenta Díaz. Segons dades del WWF, gairebé un de cada cinc suecs (18%) va triar viatjar en tren en comptes d’en avió durant l’any passat.  El perfil que hi ha darrere del flygskam és principalment de joves – seguidors de l’activista Greta Thunberg-, dones i residents en àrees metropolitanes.

Quines raons expliquen el flygskam?

«Hi ha més consciència ecològica internacional, i d’altra banda, som en un moment àlgid de competitivitat entre les companyies aèries de baix cost (low cost), que ofereixen preus irrisoris per a trajectes en molts casos curts, que poden ser coberts fàcilment per transport ferroviari», considera Díaz.

El creixement de les low cost sembla haver arribat al punt màxim en els darrers anys i això situa el sector de l’aviació comercial «en un moment delicat per l’alta competitivitat». Per a Díaz, la impressió és que primer s’ha de donar «un procés d’ajust de la sobreoferta existent». L’expert considera que potser podria disminuir l’oferta de vols de curt recorregut si s’acompanya de més restriccions estatals.

Pot ser una amenaça per a la indústria aeronàutica?

«La consciència mediambiental entre els turistes va creixent i el sector ha percebut aquests senyals i cada vegada es desenvolupen més productes amb consciència ecològica i per a aquests públics», explica Díaz. Algunes companyies aèries comencen a considerar millores tecnològiques per a disminuir les emissions contaminants i millorar la imatge.

Tot i això, segons l’expert, l’afectació del flygskam a la indústria aèria és molt relativa i dependrà de cada país i de la seva preocupació ecològica. «En països molt conscienciats, com els nòrdics, sí que es pot notar un descens en la demanda de vols de curt recorregut i una alta substitució al trànsit ferroviari». Ara bé, només “si les autoritats emprenguessin mesures de restricció de vols de curt recorregut, i fomentessin i subvencionessin més l’ús del tren i altres transports menys contaminants, les conseqüències llavors sí que podrien ser més importants», conclou Díaz. RED.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.