La violència de gènere avui és un fet normalitzat entre els joves. Segons el Baròmetre 2017 del Proyecto Scopio, elaborat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, el 27,4% dels joves d’entre 15 i 29 anys creu que la violència de gènere és «una conducta normal» dins d’una parella. I el 52,6% de les adolescents pensa que en una relació l’home ha de protegir la dona, percentatge que puja al 67% en el cas d’ells.
Però encara hi ha una altra dada preocupant: aquests dos darrers anys la idea que no té res d’estrany mirar el mòbil de la parella quan et sembla que t’enganya ha passat del 14,5% (2017) al 16,5% (2019). Aquesta xifra és important perquè segons els experts la violència de gènere comença amb comportaments com el control de la parella i els intents d’aïllament respecte a la família i els amics, seguits d’insults i humiliacions continuats.
També recorden que la violència contra les noies adolescents acostuma a passar desapercebuda en el seu entorn perquè no sol ser violència física o sexual severa. Per això molts pares es pregunten: com detectar la violència de gènere? “L’important és que els pares i les mares estiguin especialment atents als canvis de l’adolescent, tant en l’estat anímic com en els patrons del dia a dia”, adverteix assenyala Alazne Aizpitarte Gorrotxategi, doctora en Psicologia, investigadora i professora del grau de Criminologia dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC.
Per exemple, poden ser senyals d’alarma que la filla estigui en un estat de nerviosisme i alerta constant, que pateixi de mals de cap, de dolors musculars o d’insomni, que deixi de sortir amb els amics, que es mostri molt reservada, que esquivi els moments de convivència familiar, que deixi de fer activitats, que li costi concentrar-se, que estigui trista i poruga o mostri indicis de consum de drogues i alcohol.
Aquests indicis també poden atribuir-se a altres situacions, per exemple el bullying, però davant el dubte sempre és bo parlar primer amb els amics. “Ells són els que realment ocupen el lloc privilegiat per a la detecció d’aquests casos per això, una de les recomanacions per als pares i les mares és que parlin amb el cercle d’amistats íntimes de la seva filla i que intentin ajudar-la per mitjà d’ells”, assegura l’experta.
I, a part, buscar informació de centres i serveis especialitzats en violència de gènere en els quals et puguis assessorar per a tenir una orientació de com cal actuar. Pel que fa a la manera de prevenir la violència de gènere en adolescents, els especialistes insisteixen en la necessitat d’abordar la situació des de la infància. – REDACCIÓ.