L’Oficina Antifrau de Catalunya ha organitzat al Palau Macaya un cinefòrum per debatre sobre la relació entre obediència i poder. Coordinat per José Antonio Lavado, soci fundador de Bidea Consultors, el cinefòrum també vol servir per reflexionar sobre els efectes nocius de la corrupció, amb una mirada plural des de l’ètica, la psicologia, la neurociència, l’educació, el dret o l’activisme polític i social.
Els col·loquis comptaran amb la participació de persones expertes tant en els temes proposats i com en el món del cinema. El cicle començarà el divendres 2 de febrer a les 18h amb la projecció de la pel·lícula On the Waterfront (La llei del silenci) dirigida per l’Elia Kazan al 1954. Amb aquesta pel·lícula es posarà el focus en l’obediència analitzant perquè davant de l’autoritat les persones reaccionem de maneres diverses. I específicament s’analitzaran les circumstàncies, els valors, les raons o els sentiments que fan que, davant de l’abús de poder o de la corrupció, unes persones prenguin la decisió d’alertar i denunciar i altres no. En el col·loqui hi participaran Maite Carol, ex-interventora de l’Ajuntament de Sta. Coloma de Gramenet, Albert Sanfeliu, director del documental Corrupció: l’organisme nociu i Manel Díaz, director d’Anàlisi i Investigacions de l’Oficina Antifrau de Catalunya.
En al segona projecció, que es farà el dia 9 de febrer, serà del film Conspiracy (La solució final) i tractarà la perspectiva del poder i els seus ressorts quan es produeix un abús: aspectes polítics, morals, legals, organitzatius, simbòlics, comunicatius, educatius, coercitius, etc. Es reflexionarà sobre les actituds individuals i socials que són el rerefons del fenomen de la corrupció i els mecanismes per combatre’l. Els ponents seran David Fernández, periodista i activista social, Jaume Grau, guionista del documental Las cloacas de Interior i Joan Xirau, director adjunt de l’Oficina Antifrau de Catalunya.
La darrera projecció, que es farà el 16 de febrer, se centrarà en el film alemany L’onada, que ofereix una mirada polièdrica i transdisciplinar sobre la relació entre obediència, ètica i poder. Es podrà veure què poden aportar àmbits com la psicologia, la neurociència o l’educació per prevenir i millorar aquests aspectes tant essencials per a la convivència i la qualitat democràtica de la societat. En el debat intervindran David Bueno, neurocientífic, Begoña Román, filòsofa i Òscar Roca, director de Prevenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya. – J. VIVES