La Casa Dalmases és un edifici emblemàtic de la ciutat de Cervera. Ubicada al mateix cor del nucli urbà –al carrer Major, 87-89– és l’exemple més destacat de les cases dels segles XVII-XVIII que hi ha a la ciutat. El seu propietari, Faust de Dalmases i Massot (Cervera, 1870-València, 1938), va ser historiador i advocat i va formar una copiosa col·lecció de documents i llibres d’interès per a la història de Cervera i comarca, actualment en part dipositats a l’Arxiu Històric de la ciutat.
Avui aquest espai noble de la ciutat s’ha convertit en un centre de treball per a persones amb discapacitat que produeixin no iogurts com en el cas de La Fageda sinó cervesa artesanal. Belén Jürschilk, responsable del projecte Casa Dalmases, explica que l’acció consisteix en elaborar aquest producte per a donar ocupació a persones amb discapacitat o persones en situació de risc social, millorant així la seva autoestima, la seva qualitat de vida i els seus recursos econòmics.
Tot va començar quan l’any 2009, el marit de la Belén, en Ramon Melgosa, va rebre en herència una casa palau del segle XVII, ubicada al carrer Major de Cervera. És una casa de tres plantes, de 700 metres quadrats cadascuna, amb grans sales, un saló de ball, un jardí i una antiga fàbrica de gas als baixos. “Quan vam veure aquesta casa de seguida vam tenir clar que la volíem utilitzar per a fins socials i obrir -la a la ciutat. També sabíem que un dels problemes de Cervera era la manca d’un centre especial de treball”, explica la Belén.
Així, doncs, la idea de crear l’empresa social Casa Dalmases neix d’aquesta necessitat de poder donar una oportunitat laboral a persones amb necessitats especials. “Si ja és difícil per a tothom trobar una feina, més ho és per a qui té algun tipus de discapacitat. Però per poder oferir almenys deu llocs de feina, hem d’estar en totes les fases de la cadena: des del conreu del cereal fins al maltatge, l’elaboració de la cervesa i la comercialització. A nivell personal és una gran satisfacció i un gust poder treballar amb ells i veure com també són més feliços”, continua la Belén.
I afegeix en Ramon: “Es tracta d’un projecte d’intempèrie, que es situa en la perifèria territorial, econòmica, social… dels nuclis de poder actuals, que neix des de baix amb la intuïció que cal fer-se petit per veure i entendre el que convé fer i és més urgent. Un projecte que segueix viu perquè hi ha un misteri que escapa el sentit comú del benefici propi, l’especulació i la rendibilitat de tot, que creix perquè va trobant i aprenent d’altres iniciatives que també s’exposen i en aquest risc descobrim noves maneres de viure”. Amb aquest projecte es posa en valor un producte de proximitat molt propi del territori com és el cereal, i, al mateix temps es contribueix a la dinamització econòmica i comercial de la ciutat de Cervera i del seu entorn, ja que l’activitat és du a terme en un obrador habilitat tat en els baixos de la mateixa Casa Dalmases. Allà també es poden degustar cerveses.
Cervesa de tots colors
Concretament, si us animeu, hi podeu fer un tast de dos tipus de cervesa: la Rossa, un plaer de color daurat brillant, elaborada amb malts d’ordi i blat i llúpols nombres, amb aromes especiats i cítrics; i la Vermella, una Red Ale, de color vermell coure molt característic, elaborada amb set maltes, una cervesa equilibrada, amb sabors torrats i suaus. “El que ens diferencia de les altres fàbriques de cerveses artesanals és el nostre objectiu: donar feina a persones amb discapacitat, tot i així hem de competir al costat de productes de molt bona qualitat, per això també som exigents amb els resultats de les nostres cerveses”.
La mateixa Casa Dalmases també es compta amb un punt de venta, la Botiga Espígol, on també es venen els productes de l’Associació Alba i la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges, altres iniciatives que donen també ocupació a persones amb discapacitat. La botiga és oberta tots els divendres al matí, dia de mercat a Cervera. LU MONTOBBIO
Més informació a fundacio@casadalmases.org
Telèfon 639 979 212
www.casadalmases.org