
Aquestes darreres setmanes hem vist el líder de Podemos, Pablo Iglesias, presentar-se davant del rei amb mànigues de camisa. També ja fa temps que la corbata ha deixat de ser una marca d’elegància. I el tracte de vostè, fins i tot, en espais solemnes, tendeix a desaparèixer. Això ens fa fet preguntar: Demostrem els nostres valors en la nostra forma de comportar-nos en societat? Carles Cortina, secretari de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Públiques, assegura que “el saber estar ha d’anar acompanyat del saber ser”. I ha afegit: “el tracte verbal i físic defineixen les persones i per extensió també la imatge dels ens o entitats dels quals formem part o representem”.
En una entrevista al programa “Valors a l’alça”, Cortina també ha criticat que alguns polítics actuals no segueixin les normes de protocol establertes. “Diu la dita: ‘Allà on vas, fes el que vegis’; però ara alguns polític no fan el que veuen sinó el que volen i això és preocupant”. I és que segons l’expert en protocol els polítics tenen, igual que altres professions, tenen una indumentària – camisa, americana i corbata- que cal respectar perquè “la uniformitat garanteix el bon tracte”. “Els polítics que van sense corbata traslladen a l’àmbit públic allò que és privat. Però si és així per què no van a la feina amb pijama o espardenyes?”, pregunta. Dit d’una altra manera, “els polítics ocupen un càrrec en representació d’una col·lectivitat i les seves preferències personals han d’estar supeditades a les preferències col·lectives”.
Ara bé, hi ha algun consell per saber com ens hem de comportar o vestir-se en cada ocasió? Segons l’expert en protocol, “amb educació i respecte et pots presentar a casa del senyor rei”. I es que segons deia Francisco de Quevedo: “et reben de la manera que et presentes i t’acomiaden de la forma que et comportes”. I tenir molt clar que “saber estar és una conducta integral de les persones que abasta des del vestit, la paraula, la conducta i, fins i tot, els silencis”.
A la societat actual, però, segons el secretari de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Públiques, manca molta educació en bones maneres, una educació que ha de començar a casa i només després reforçar a l’escola. “Primer hem perdut l’educació i després les formes. Ara estem recollint allò que s’ha deixat de sembrar”, opina Cortina. I reclama el retorn d’un terme que sembla antiquat però que encara té el seu ús: “La urbanitat no és altra cosa que el conreu del respecte en el tracte diari. La urbanitat només marca uns límits perquè tothom s’hi trobi bé”.