Carles Cortina: “El saber estar ha d’anar acompanyat del saber ser”

Carles Cortina, secretari de l'Associació Catalana de Protocol i Relacions Públiques
Carles Cortina, secretari de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Públiques

Aquestes darreres setmanes hem vist el líder de Podemos, Pablo Iglesias,  presentar-se davant del rei amb mànigues de camisa. També ja fa temps que la corbata ha deixat de ser una marca d’elegància. I el tracte de vostè, fins i tot, en espais solemnes, tendeix a desaparèixer.  Això ens fa fet preguntar: Demostrem els nostres valors en la nostra forma de comportar-nos en societat? Carles Cortina,  secretari de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Públiques, assegura que “el saber estar ha d’anar acompanyat del saber ser”. I ha afegit: “el tracte verbal i físic defineixen les persones i per extensió també la imatge dels ens o entitats dels quals formem part o representem”.

En una entrevista al programa “Valors a l’alça”, Cortina també ha criticat que alguns polítics actuals no segueixin les normes de protocol establertes. “Diu la dita: ‘Allà on vas, fes el que vegis’; però ara alguns polític no fan el que veuen sinó el que volen i això és preocupant”. I és que segons l’expert en protocol els polítics tenen, igual que altres professions, tenen una indumentària – camisa, americana i corbata- que cal respectar perquè “la uniformitat garanteix el bon tracte”. “Els polítics que van sense corbata traslladen a l’àmbit públic allò que és privat. Però si és així per què no van a la feina amb pijama o espardenyes?”, pregunta. Dit d’una altra manera, “els polítics ocupen un càrrec en representació d’una col·lectivitat i les seves preferències personals han d’estar supeditades a les preferències col·lectives”.

Ara bé, hi ha algun consell per saber com ens hem de comportar o vestir-se en cada ocasió? Segons l’expert en protocol, “amb educació i respecte et pots presentar a casa del senyor rei”. I es que segons deia Francisco de Quevedo: “et reben de la manera que et presentes i t’acomiaden de la forma que et comportes”. I tenir molt clar que “saber estar és una conducta integral de les persones que abasta des del vestit, la paraula, la conducta i, fins i tot, els silencis”.

A la societat actual, però, segons el secretari de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Públiques, manca molta educació en bones maneres, una educació que ha de començar a casa i només després reforçar a l’escola. “Primer hem perdut l’educació i després les formes. Ara estem recollint allò que s’ha deixat de sembrar”, opina Cortina. I reclama el retorn d’un terme que sembla antiquat però que encara té el seu ús: “La urbanitat no és altra cosa que el conreu del respecte en el tracte diari. La urbanitat només marca uns límits perquè tothom s’hi trobi bé”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *