“Cal posar el missatge i el missatger al mateix nivell”

La immediatesa impera els nous temps. Volem les coses com més aviat millor, encara que vinguin de l’altra punta del món. Les Mercedes és una cooperativa que pretén transformar el servei de missatgeria de Barcelona. Ariadna Serra n’és sòcia i fundadora.

Per què decidiu tirar endavant Les Mercedes, com neix la idea?

Va sorgir com una necessitat de reinversió. Nosaltres abans érem un grup de dones que treballàvem pel turisme educatiu: sobretot passejàvem amb bicicleta a infants estatunidencs i francesos. Amb la pandèmia, vam adonar-nos que la temporada turística no arribaria i se’ns va ocórrer donar-li una volta al projecte i posar les bicicletes al servei de la ciutat. I també començar-lo radicalment diferent, ja que abans érem una empresa convencional, més vertical, i ara hem format una cooperativa. 

Per què escolliu aquesta estructura?

La pandèmia ens donava l’oportunitat de crear una cosa nova totes juntes, i el més sensat era fer-ho d’aquesta manera, amb una estructura horitzontal. Fer una empresa a la nostra mida, un projecte basat en les nostres necessitats, que tingues en compte les diferents situacions familiars. 

La covid també ens ha deixat coses bones. 

Sí. Hem tingut temps per reflexionar, internament com a persones, però també a escala municipal. La ciutat ha estat més tranquil·la, sense quasi contaminació, hem sentit els ocells. Hi ha coses bones de la pandèmia, no totes són dolentes. I en aquest moment de reflexió, algunes persones hem decidit produir un canvi. Nosaltres som una petita part d’aquest canvi. 

En què us diferencieu d’un servei de missatgeria més convencional?

Nosaltres no tenim res a veure amb empreses com Correus o Amazon. Primer de tot, perquè som un projecte molt petit. Som cinc treballadores. Ens diferenciem per un tracte humà, proper, per escoltar als clients i, fins i tot, per donar-los feedback quan vols enviar alguna cosa. No només és l’enviament, fem entregues més especials, per exemple, quan una persona vol fer un regal sorpresa. No tenim res a veure amb Amazon, ja que aquesta empresa mai et pregunta com ha anat l’entrega.

Les Mercedes. D’on ve aquest nom que ens sona tan proper?

En ser un grup de dones, buscàvem un nom femení perquè volíem que fos representatiu. També buscàvem un nom que fos un referent per a nosaltres, i la meva àvia en concret es deia Mercè. Era una dona de camp, molt valenta i forta, que va viure la guerra civil i que ja en aquella època es desplaçava amb bicicleta. Mercès també vol dir gràcies; Mercè és la patrona de Barcelona; i Mercedes curiosament és una marca de cotxes. Tots aquests factors van generar el nom de Les Mercedes, que és més proper.  

Com es combat aquesta ànsia generalitzada d’immediatesa?

Prenent consciència que darrere del missatge que et porta el paquet a casa hi ha una persona. Per exemple, que et portin el dinar a casa calent és un luxe, un privilegi. Per tant, si un dia abans ja saps que a l’oficina demanareu menjar a domicili, pots encarregar-ho amb temps. Però, no estem acostumats a aquest model d’hàbits. El capitalisme ens ha portat cap a l’altre extrem.

Com pot ser que el sector de repartiment estigui tan poc regulat?

Projectes com Mensakas o la Pájara Ciclomensajería de Madrid han fet molt en aquesta lluita per arribar on som ara. Nosaltres venim d’un altre sector, de base hem creat una cooperativa i no estem a la mateixa situació que els riders. És clar, però, que la resta d’empreses necessiten una bona revisió a fons. Hem fet petits passos amb les noves lleis, però encara queda molt per recórrer. Cal posar el missatge i el missatger al mateix nivell. Actualment, només donem importància al paquet, a allò que t’entreguen, però aquest enviament no arriba sense la persona que te’l porta i et garanteix un tracte humà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.