Aquesta dies la majoria de mitjans de comunicació han fet resums de les principals notícies de l’any 2016. Resums on hi trobem, evidentment, decisions com el Breixit o la victòria de Donald Trump a la presidència dels Estats Units. Precisament aquesta mena de notícies, porten a preguntar-se si decidim més influïts per la raó o per les emocions.
Segons el fundador de la Fundació per a l’Educació Emocional i catedràtic d’Orientació Psicopedagògica a la Universitat de Barcelona, Rafael Bisquerra, “les decisions es prenen eminentment per motius emocionals, encara que no en siguem plenament conscients”. Segons aquest expert, “només cal veure què ha passat amb Trump o amb el referèndum a Colòmbia, o per què triem una determinada persona per compartir la vida o com decidim els estudis que farem”.
Així, i partint d’aquesta base, pel el fundador de la Fundació per a l’Educació Emocional “hem de ser conscients del paper que juguen les emocions i regular-les de forma apropiada amb intel•ligència. En definitiva, cal que posem en pràctica la intel·ligència emocional”.
Però hi ha relació entre raó i emoció? “Són dues coses diferents però estan tan interrelacionades”, segons Bisquerra. L’expert , però, recorda que “l’educació ha estat eminentment orientada al desenvolupament cognitiu al llarg del segle XX”. De fet, els nostres avis, assegura, no en parlaven, de les emocions. La paraula emoció és, doncs, “d’incorporació recent”.
Tant és així que avui ens trobem amb un dèficit d’intel·ligència emocional, fins i tot, podem parlar d’una societat ”analfabeta emocional”. I des d’aquesta realitat passen certes coses que hem de tenir en compte.
“La violència ve de l’ira, que és una emoció que no som capaços de regular de forma apropiada. Només la regulació de l’ira com a estratègia per una prevenció de la violència hauria de ser una prioritat del sistema educatiu de tot el món”, adverteix. I preveu: “Un dels principals problemes que tindrem al segle XXI és la violència, només cal llegir els diaris cada dia”. –SANDRA BALAGUÉ.
Si voleu saber més sobre les emocions, darrer número de la revista.
Pots sentir l’entrevista sencera a: