Josep Bargalló, responsable de la Biennal de Castells de Tarragona, va assegurar dilluns en un acte a la seu de Minyons de Terrassa convocat per la pròpia colla, la Coordinadora de Colles Castelleres i la revista Valors que els castells “són un reflex gairebé perfecte de la societat catalana” pel seu equilibri entre la tradició de la seva pràctica i la modernitat de la seva evolució. Bargalló va participar d’una taula rodona que pretenia reflexionar sobre els valors del món casteller arran del monogràfic d’octubre que la revista Valors ha dedicat a aquesta temàtica.
Per la seva banda, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Sergi Valdé, va destacar el moment especialment dolç que viu el món dels castell, amb l’existència de 66 colles i de mitja dotzena més que hi ha en preparació en zones tradicionalment no castelleres. De totes maneres també va apuntar la necessitat de reforçar la reflexió sobre els castells en el propi àmbit, per a fer conscients els components de les colles de la importància del moviment en què participen. “Tenim una cosa molt especial entre mans i l’hem de vetllar”, va reblar Miquel Botella, vicepresident de la CCCC.
Finalment, el codirector de Valors Joan Salicrú va destacar dos valors del fenomen casteller. Per un costat, la pluralitat que s’observa en una colla, on s’ajunten persones de diferents ideologies, condicions i procedència. I per l’altra la concepció “estomacal, espiritual” de la idea de fer castells, “un objectiu que va molt més enllà de competir per veure qui guanya”.
Presentats per Enric Cardús, president de Minyons de Terrassa, l’acte va comptar amb la participació d’una quarantena de persones, que van allargar el debat amb qüestions d’actualitat del món casteller que tenien a veure també amb l’àmbit dels valors.