De banc n’hi ha molt tipus, però un dels menys coneguts a casa nostra, són els bancs de llet materna. El naixement de nadons prematurs cada any augmenta a Catalunya i, per tant, també ho fa aquesta necessitat. Lamentablement, però, no ho fan al mateix ritme. A més, la llet materna no es pot conservar gaire temps.
El primer Banc de Llet Materna de Catalunya es va crear el 2011 i actualment treballa amb onze unitats de cures intensives de neonatologia de diferents hospitals de Catalunya. La llet materna d’aquests bancs és exclusivament per a nadons de menys de trenta-dues setmanes que estan hospitalitzats, per tant, es considera un medicament.
Des de la seva posada en funcionament més de mil dones s’han fet donants, però encara manca molta campanya de boca-orella. “Ser donant de llet és una feina diària. A casa hi participem tota la família i ens ho prenem com un joc”, explica la Mònica Sabat, una de les donants de les comarques de Girona. I afegeix: “Personalment ser donant m’omple molt i m’aporta molta satisfacció. Els meus fills tenen germanets de llet arreu”.
Entrevista sencera a Mònica Sabat, donant de llet materna: