En una època d’excés consumista, en què ens hem acostumat a comprar-nos roba que pràcticament usem i llencem, una nova tendència vol intentar revertir-ho. És l’anomena’t Köpskam, un concepte nascut a Suècia que descriu la “vergonya de comprar”, especialment en relació a la moda.
Aquesta “vergonya de comprar” neix quan ens fem responsables davant el cost climàtic i els problemes que per al planeta suposa estar comprant roba constantment per complir les tendències de la moda. I és que, segons un informe de l’ONU, una peça s’usa de mitjana en els països occidentals entre set i deu vegades abans de ser rebutjada.
El Köpskam castiga aquells que “presumeixen” de les seves adquisicions, per exemple publicant fotografies o vídeos a les xarxes socials. Aquest fenomen ha posat en el punt de mira especialment les influencer i les marques de moda, ja que moltes d’elles basen gran part de la seva activitat en mostrar els productes que compren o que les marques els regalen, a través dels unboxings i altres col·laboracions. Això les converteix en portaveus d’un model de vida basat en el consum massiu i irresponsable.
El Köpskam promou una forma d’entendre la vida totalment oposada, més amable i, sobretot, més sostenible. I, per això, intenta reduir el consum de roba pel seu alt cost climàtic i promou comprar només el que es necessita, així com també anima a adquirir roba de segona mà. A més, vol fer reflexionar sobre la irresponsabilitat ecològica que representa seguir els dictamens de la moda i fer entendre a la indústria tèxtil que la seva producció ha de ser sostenible.
A banda del Köpskam, a diversos països s’ha instaurat el moviment ‘No buy year’, que anima la gent a no comprar roba durant un any, per demostrar que no cal comprar-ne amb tanta freqüència. Segons la UOC, el sector tèxtil és conscient que el 2030 la pressió social s’intensificarà fins al punt d’amenaçar el mateix creixement de la indústria. Es preveu que arribi un moment en què aquest malbaratament estarà tan mal vist com avui ho és no reciclar.
Entre els joves, la consciencia és gran. Segons un estudi de Nielsen de 2015, un 66 per cent de la població mil·lennial es mostra disposada a comprar peces amb l’etiqueta sostenible tot i pagar més. Els experts assenyalen que la generació Z motivarà el canvi definitiu.
Una indústria altament contaminant
La indústria de la moda és la segona més contaminant del planeta: produeix més emissions de carboni que tots els vols i transports marítims internacionals junts. Només a tall d’exemple, per a confeccionar uns texans es necessiten 7.500 litres d’aigua, quantitat que equival al líquid que beu de mitjana una persona en set anys.
Segons assenyala l’ONU, en els darrers anys el sector de la moda ha passat de produir dues temporades a produir-ne més de sis, per a oferir cada dos mesos noves peces. Avui, un consumidor acaba llençant la roba en la meitat del temps que fa quinze anys. Actualment, comprem de mitjana un 60 per cent més de roba que fa una dècada, però només portem una peça entre set i deu cops abans de llençar-la.
Aquesta secció compte amb la col·laboració de: