Anar al supermercat a comprar productes de consum diari és una pràctica habitual per a la majoria de persones. El que ja no ho és tant és el fet d’informar-se sobre la traçabilitat dels productes que comprem. Per traçabilitat entenem la capacitat de reproduir l’historial d’un producte amb informació sobre cada pas dels processos de producció, d’emmagatzematge i distribució.
Ara, la tecnologia fa més fàcil accedir a aquesta informació a través de diferents apps i webs pensades per fer possible un consum més conscient, sostenible i ètic.
Així, per exemple, trobem la base de dades col·laborativa Open Food Facts, impulsada a França per Stéphane Gigandet, i en la que es recopilen, analitzen i difonen detalls dels productes de consum. Aquesta base de dades funciona gràcies a la col·laboració de centenars de voluntaris que hi aporten la informació.
Una altra eina útil de cara al consum responsable és el comparador ètic de productes Abouit, una app mòbil impulsada des de Barcelona i que permet, a través de la lectura del codi de barres, fer una avaluació de cada producte. Gràcies a aquesta eina es pot saber si un producte és saludable, el seu impacte mediambiental i també el social, referit a la organització de l’empresa i la situació dels seus treballadors.
Segons dades d’Oxfan, recollides a través del seu projecte Behind the brands, hi ha deu marques que dominen el consum mundial. Aquestes marques són Nestlé, PepsiCo, Unilever, Cocacola, Mars, Mondelez, Danone, General Mills, Associated British Food i Kellog’s. – J. V.