Alliberades després de ser empresonades per avortar

Tres dones d’El Salvador han estat alliberades per la Cort Suprema de justícia del seu país després d’haver estat condemnades a 30 anys de presó per haver avortat. Resulta que El Salvador té una de les lleis anti-avortament més estrictes del món. Les dones que avorten s’enfronten a penes d’entre dos a vuit anys de presó que poden augmentar fins als 40 anys si se les declara culpables d’homicidi agreujat.

Les acusades que ara han estat alliberades son Alba Rodríguez i Maria del Tránsito Orellana, que ja havien complert nou anys de la seva sentència, mentre que Cinthia Rodríguez portava més de 11 anys a la presó. Les tres van assegurar que havien patit avortaments espontanis, però tot i això van ser declarades culpables d’homicidi agreujat.

A les tres dones se’ls va notificar la decisió de la cort de commutar les seves sentències a través d’una carta del viceministre de justícia i seguretat del país, just uns dies abans de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Segons l’Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l’Avortament Terapèutic, Ètic i eugenèsic (ACDATEE), la Cort Suprema va determinar que les dones estaven complint sentències “desproporcionades i immorals”. El màxim tribunal va concloure a més que les seves famílies es veien afectades negativament pel seu empresonament.

Durant els últims 10 anys, al menys una trentena de dones empresonades per culpa de la llei anti-avortament han estat alliberades després de nous judicis o de revisions judicials. Tot i això, encara n’hi ha una vintena d’empresonades.

L’organització Amnistia Internacional assegura que El Salvador “és un dels països més perillosos del món per a les dones”, precisament per lleis com aquesta. – J. V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *