Albert Triola: “L’èxit no ve de fora, està en un mateix”

Molta gent ara el reconeix com a el mossèn Bernat de La Riera, però Albert Triola fa quinze anys que explica històries dalt dels escenaris. De fet, en aquest moment aquest mataroní protagonitza amb l’obra de més èxit de la temporada teatral de Barcelona, ‘Smiley’.

Quins ingredients té Smiley que, malgrat ser una producció petita, l’han convertit en un dels èxits de la temporada teatral de Barcelona?
És una obra que fa feliç a la gent. Els espectadors s’ho passen bé i surten del teatre contents. Estem en un moment molt difícil, complicat i trist i la gent té ganes de distreure’s, d’emocionar-se i de sentir-se identificat amb les històries que expliques. Smiley és una història que a la gent li transmet moltes emocions i molt bon rotllo. Entre l’escenari i la platea es crea una energia brutal!

Aquesta és una petita producció que triomfa. Al llarg de la teva carrera teatral, però, també has participat en grans produccions que han tingut molt d’èxit. Per exemple, Agost en el TNC. L’èxit té una recepta o una ingredients bàsics?
En el teatre no hi ha mai cap recepta útil. De fet, de vegades quan s’han volgut repetir formules no han sortit bé. És més, crec que, especialment en teatre, costa molt encertar-la. Hi ha coses que van bé, altres no tant… però realment fer coses que siguin un èxit, és a dir, que la gent es torni boja per veure-les és molt difícil. Jo he tingut la sort de participar en dos obres d’èxit  molt seguides, però això no és normal.

Què és per tu l’èxit?
Treballar amb allò que m’agrada. Ser conseqüent amb la meva persona. Intentar ser feliç. Esforçar-me per ser una bona persona. Dormir tranquil. L’èxit és moltes coses. L’èxit també és la recerca de la felicitat.

No vincules l’èxit a la teva professió…
En el teatre he vist que l’èxit, per exemple, no té res a veure en el tipus de producció. Aquesta funció la vam començar a fer en una sala de quaranta persones a Sants. En un espai que cobres un sou minse perquè no surten els números per enlloc. Amb l’evolució que ha fet Smiley he descobert que sóc igual de feliç en un espai petit que en un gran teatre. L’èxit no és omplir grans teatres, va per un altre camí. L’èxit és sentir com fas feliç a la gent, com li transmets unes emocions i els toques.

Creus que, en general, tenim un concepte equivocat de l’èxit?
Si per èxit entenem guanyar molts diners, ser molt mediàtic…. Sí, estem molt equivocats. L’èxit no ve de fora, està en un mateix, en saber gaudir de les coses. La Penélope Cruz està més exposada als focus i ha guanyat un Oscar – cosa que deu ser meravellós-, però segur que no és més feliç que jo. De fet, en el seu dia segur que és una persona com tothom, amb els seus alts i baixos. (…)

Llegeix l’entrevista sencera en el número 103 de la revista Valors. Si vols l’exemplar, envia’ns un email indicant-ho a redaccio@valors.org.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *