Aquest 2023 se celebren els 75 anys de la proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans per part de l’ONU i des de les diferents institucions públiques -per exemple a casa nostra, a Catalunya- s’han dut a terme amb total normalitat diverses activitats commemoratives, igual que va ocórrer quan es va complir mig segle de la proclamació d’aquell text. Més endarrere en el temps, però -per exemple quan es van complir vint o vint-i-cinc anys de la Declaració-, les coses no eren tan fàcils perquè a Espanya la dictadura franquista no era precisament excessivament amiga del concepte “Drets Humans”, per més que el 1968 comencessin a bufar uns certs aires aperturistes que van permetre convocar algunes activitats.
Així, a La Vanguardia del 10 de desembre de 1968 apareix una notícia titulada “Año Internacional de los Derechos Humanos. Acto público de la Asociación de Amigos de las Naciones Unidas” que comença dient: “La ‘Asociación de Amigos de las Naciones Unidas en Españas’ organiza un acto público en ocasión del XX Aniversario de la Declaración Universal de Derechos Humanos, en la sala de actos del Colegio de Médicos (Via Layetana, 31), hoy martes, día 10, a las 19.30 horas y en el que intervendrán los oradores siguientes: Don Enrique Ferrán, abogado; don Antonio Figueruelo, periodista; doña Lidia Falcón, abogado-escritora, don José Bagoñá, presidente de la “Cooperativa de Consumo La Puntual”. El acto será presidido por el presidente de la Asociación, doctor Antonio Puigvert.” L’endemà, però, l’històric rotatiu barceloní relatava que l’activitat no s’havia pogut dur a terme, finalment: “Suspensión, por orden gubernativa, de un acto de la Asociación de Amigos de las Naciones Unidas“.
On sí que es va poder dur a terme l’acte el mateix 10 de desembre de 1968 -si bé no amb total normalitat, malgrat que fos convocat legalment- és a Mataró, tal com es va recordar aquest dilluns en un acte organitzat per l’Ajuntament de Mataró i la revista Valors, que s’edita des de la capital del Maresme per a tot Mataró. Va ser gràcies a una iniciativa d’un grup de joves membres del Grup de Joventut del Club d’Amics de la UNESCO. “Durante el presente año se ha celebrado en todo el mundo el Año Internacional de los Derechos Humanos, coincidiendo con el XX Aniversario de la Declaración Universal de los Derechos del Hombre. (…) El pasado sábado se celebró una sesión de cine con la proyección de films cedidos por las Naciones Unidas. Para esta noche, en la Biblioteca de la Caja de Ahorros [de Mataró], está anunciada una conferencia del señor Jaime Serra Gasulla, economista, que hablará de ‘La nova era dels drets humans’.“, consta en el Diari de Mataró d’aquell mateix dia.
Robert Lleonart i Manel Illas, membres del Grup de Joventut del Club d’Amics de la UNESCO, van recordar aquest dilluns a l’Espai Mataró Connecta com es va desenvolupar l’acte, celebrat a l’antiga biblioteca de la Caixa d’Estalvis de Mataró, a la plaça de Santa Anna: “La biblioteca es va omplir de gom a gom, joves estudiants i gent diversa. Vam observar que les últimes rengleres de butaques s’anaven omplint de treballadors, entre ells vam reconèixer alguns dels líders locals del món sindical entenent que era ben lògica la seva presència. S’inicià la conferència amb total normalitat i al cap d’una bona estona es van sentir crits i un gran xivarri provinent de les últimes files. Els crits de ‘Llibertat, Aministia i Democràcia’ ressonaven per la sala enmig del cant de La Internacional. Els presents vam quedar sorpresos, tot el que va passar després és bastant confós, sembla que algú va apagar els llums i va fer acte de presència la Guàrdia Civil que, a empentes i cops, es va emportar alguns dels manifestants. Amb aquesta situació l’acte es donà per acabat, sortint-ne amb una evident sensació de desil·lusió i de ràbia. Si volíem que es recordés la Declaració dels Drets Humans a Mataró, no ho vam aconseguir del tot”.
Aquest final abrupte (del qual cap mitja va donar compte, “evidentment”) va desencisar els convocants -Ramon Blanch, Antoni Pou, Josep Rodríguez, Josep Jofre, Lluís Bisbal, Joaquim Vidal, Antoni Mas, Jesús Illa, Joaquim Sarlat i Miquel Barbena a banda de Manel Illas i Robert Lleonart- a dur a terme la resta d’activitats previstes en el marc de l’aniversari: una matinal de films de l’ONU al Casal el diumenge 15 i una conferència sobre Els drets dels homes i els drets dels animals a càrrec del Doctor Antoni Jonch i Cuspinera director del Parc Zoològic de Barcelona, el dia 18.
Celebracions prèvies a Barcelona, al març i a l’abril
Que no s’hagués pogut dur a terme l’acte de l’Associació d’Amics de les Naciones Unidas a Barcelona el 10 de desembre no vol dir que amb anterioritat no s’haguessin fet algunes activitats vinculades als Drets Humans. Així, segons consta a La Vanguardia, almenys es van poder celebrar dos actes al voltant de l’aniversari. Així, el 7 de març el rotatiu barceloní informa: “El Club de Amigos de la UNESCO ha organizado un ciclo de conferencias, encomendando la primera a don Joaquín Ventalle, publicista, que habló sobre «L’educació com a fonament del respecte als drets humans». El acto se celebró días pasados en el Fomento de las Artes Decorativa;, cuya entidad colabora también en el desarrollo de esta serie, en la que intervendrán el doctor Pedro Domingo, biólogo; el escritor don Baltasar Porcel, y el catedrático de Derecho Internacional de la Universidad de Barcelona, doctor Manuel Díaz de Velasco”.
El següent acte es duria a terme a l’abril, sempre segons l’històric rotatiu barcelonó (19/04/1968): “VIGÉSIMO ANIVERSARIO DE LA PROMULGACIÓN DE LA DECLARACIÓN UNIVERSAL DE LOS DERECHOS HUMANOS. Los Amigos de las Naciones Unidas lo conmemorarán mañana en el Colegio de Abogados Con motivo de cumplirse el vigésimo aniversario de la Promulgación de la Declaración Universal de los Derechos Humanos, la Asociación de Amigos de las Naciones Unidas celebrará mañana, a las 8 de la tarde, en el Colegio de Abogados el acto inaugural de! Año Internacional’ de los Derechos Humanos”. L’acte el va iniciar el president de l’Associació d’Amics de la ONU, Antoni Puigvert, i va comptar amb les intervencions de Miquel Coll i Alentorn, de l’Institut d’Estudis Catalans i membre de l’Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona -parlaria sota el títol La deciaració universal dels drets de l’home-, i del doctor Manuel Diez de Velasco, catedràtic de Dret Internacional de la Facultat.de Dret de la Universitat de Barcelona, que presentaria el tema Pactes i convencions internacionals de drets humans.
55 anys després, a Mataró
L’acte d’aquest dilluns, a Mataró, va servir per homenatjar els joves que el 1968 van aconseguir dur a terme l’acte de celebració dels vint anys de la Declaració i alhora es va completar amb una conferència del doctor en Relacions Internacionals Miquel Medina, on va assegurar que “avui en dia molts països no signarien la Declaració del 1948 perquè era un document tancat de trenta punts; avui es voldria escollir a la carta i això provocaria que no tirés endavant”. Respecte l’eficàcia real de la Declaració, va assegurar: “La Declaració dels Drets Humans és un marc que tothom aplica com vol, però millor tenir-la, és una guia”. I finalment va recordar que el dret a la intimitat i el respecte a l’espai personal és, avui en dia, el punt més vulnerat.
L’acte es va cloure amb unes paraules de la regidora de Cooperació i Solidaritat, Marta Moya, i amb una cantada de diverses cançons a càrrec de la coral Primavera per la Pau. – REDACCIÓ