L’excel·lència enceta la nova etapa de ‘Valors’

Francesc Cabana en un moment de l’entrevista que Maria Coll li fa en aquest número de Valors. Foto: Sergio Ruiz.

“Sèneca deia que “la vida és com una obra de teatre, perquè no és la duració allò que importa sinó l’excel·lència dels actors”. I no estava mancat de raó. La recerca de l’excel·lència és positiva, ens ajuda a millorar, a créixer, a superar-nos dia a dia. Sense aquest valor, ni les persones ni els pobles haurien desenvolupat les seves potencialitats i, per tant, el món no seria ara tal com és. Però l’excel·lència no es pot basar ni en la irrealitat ni en l’exclusió. Obsessionar-nos amb l’excel·lència sense conèixer els nostres límits ens pot conduir a la frustració. I considerar només excel·lents aquells que tenen un coeficient superior a la resta ens porta a menystenir la major part de la societat. Si com afirmava Sèneca la vida és una obra de teatre, sempre caldran actors, tramoistes, il·luminadors, guionistes… perquè l’espectacle funcioni. I només si cadascú busca l’excel·lència en la seva tasca i en la seva actitud en fer-la, al final la funció será admirable.

La recerca de l’excel·lència, encara que sempre hem tingut en consideració aquest valor, és específicament el nostre objectiu per a aquest curs. La tria d’aquest valor no ha estat
en va. Com heu pogut veure la imatge de Valors ha canviat completament. Però no solament hem fet un rentat de cara a la revista. A partir d’ara a Valors trobareu noves seccions i nous articulistes. Fer una publicació d’aquestes característiques i des del voluntariat no és una tasca fácil, però això no és una excusa per no intentar assolir l’excel·lència en el nostre àmbit. I aquest és el nostre repte. Potser no ho aconseguirem del tot, però amb l’esforç de tots, amb la suma de cada membre de la família Valors, a cada pas serem una mica millors”.

Aquest és l’editorial del número sobre l’excel·lència que serveix per encetar una nova etapa a la revista Valors, on es reforcen els continguts periodístics intentant completar la mirada sobre l’actualitat des del punt de vista dels valors. En aquest primer número incloem una entrevista al consultor polític Antoni Gutiérrez Rubí [vídeo] sobre les perspectives que s’obren amb la nova legislatura política a Espanya, un reportatge sobre l’equip de futbol base -el Margatánia- que es va fer famós la temporada passada per no marcar prácticament cap gol, una secció d’analisi on la Maria Coll i Joan Salicrú parlen d’un element de l’actualitat -en aquest cas els deu anys de l’11-S- i la reflexió que fa un personatge popular sobre un valor en concret, en aquest cas Joan Pera [aquí].

Pel que fa al monogràfic: l’article introductori va a cárrec d’Audrey Damas i Jordi Naval, coordinadors de la Fundació Escola Emprenedors. En segon lloc apareix l’entrevista a Francesc Cabana [extracte aquí], historiador de l’economia que acaba de treure un volum sobre com l’excel·lència ha impregnat la classe empresarial catalana en els darrers dos segles. Completen el monográfic articles de Xavier Ametller, psicòleg; una entrevista a Jaume Bertranpetit, director de l’ICREA de la Generalitat, un article sobre l’excel·lència en el món educatiu a cárrec del pedagog Ricard Aymerich i les pinzellades d’Anna Olm (El mot), Judith Vives (cinema), Albert Pera (poesia), Maria Salicrú-Maltas (música) i tres de noves a cárrec d’Eulália Puigderajols (Joc de cartes), Ramon Salicrú (Història) i Albert Botta (filosofia).

Esperem que totes les novetats serveixen per elevar el llistó de continguts de la revista sense perdre la voluntat de ser assequible a un públic inquiet o crític, com sempre hem pretès.


Si vols completar el contingut del número, escolta el primer Valors a peu de carrer de la temporada presentat per Elena Canseco i emès diumenge al vespre per Rádio Estel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *