El món es troba immers en un moment especialment transcendent respecte la seva configuració urbana: en aquests moments estem vivint el trànsit definitiu del camp a la ciutat. Segons dades de les Nacions Unides, actualment la meitat de la Humanitat –3.500 milions de persones– ja viu en ciutats, però es preveu que l’any 2030 la quantitat arribi al 60 per cent.
Aquesta realitat converteix les ciutats en un dels principals focus d’atenció de les principals organitzacions mundials. Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU de cara el 2015 és, precisament, “convertir les ciutats i els assentaments humans en inclusius, segurs, resilients i sostenibles”.
Malgrat aquest interès general, l’espai urbà és sovint vist com un problema, com un espai de permanent conflicte. Les ciutats són avui una barreja de mil expressions i, per tant, la sensació de comunitat sovint s’esvaeix. La ciutat és l’espai on avui hi ha més oportunitats econòmiques, però també on les desigualtats són més evidents i cada vegada es fan més grans. I el creixement, en alguns casos s’ha desbordat generant un desenvolupament urbanístic insostenible.
Els obstacles i els reptes són molts, però estem segurs que les ciutats també han i poden representar noves oportunitats per a la ciutadania i els governs de cara a construir relacions humanes, actuar, crear experiències positives per a les persones i facilitar un procés sostenible i equitatiu que ajudi a construir comunitat i millori la qualitat de vida.
Seguint amb la voluntat d’esdevenir un altaveu de referència al voltant de les qüestions ètiques i reforçant la nostra dinàmica de treball col·laboratiu amb altres entitats, hem posat en marxa juntament amb Cristianisme i Justícia, la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, el Moviment de Professionals Catòlics i la Fundacio Joan Maragall un cicle de conferencies sota el títol Ciutats mes humanes. Debat entorn les fronteres de la convivència.
Tindrà lloc els dies 9, 16 i 23 de novembre al Palau Macaya de Barcelona i abordarà el present i el futur de les ciutats a partir de tres eixos: identitat, sostenibilitat i cohesió. Per fer aquesta reflexió ens acompanyaran diversos experts en el tema: Joan Subirats, Carme Trilla, Oriol Nel·lo, Salvador Rueda, Antonia Hernandez i Andreu Domingo. Us hi esperem.