Articles

Arxiu d'articles seleccionats de la revista Valors

“Visca Amazon!”, per Albert Dresaire


Ja fa temps que moltes veus alerten dels mals que pot comportar l’expansió d’Amazon. Ara, un informe de l’American Booksellers Association i Civic Economics revela que, com a resultat d’aquest creixement, als Estats Units s’han perdut llocs de treball i han disminuït els ingressos fiscals. L’informe, que porta per títol «Prime Numbers: Amazon and American Communities», documenta els efectes tant de les vendes d’Amazon com, també, del creixement explosiu de les transaccions mitjançant el seu Marketplace de tercers entre els anys 2014 i 2016. Es calcula que, només el 2016, les vendes al detall d’Amazon van desplaçar a 44.000 botigues que donaven feina a 637.000 treballadors del comerç minorista. Fins i tot tenint en compte la xarxa de distribució massiva d’Amazon, el resultat net és una pèrdua de més de 500.000 llocs de treball a tot el país. L’informe deixa clar que l’estratègia d’Amazon d’evasió d’impostos sobre les vendes ha continuat malgrat els acords, molt publicitats, amb l’administració nord-americana.

Segons l’Associació de Llibreters Americans el creixement és preocupant: les dades de l’any 2018 indiquen que les vendes d’Amazon ja van arribar als 189.000 milions de dòlars, la qual cosa equival a 62.000 botigues, 900.000 llocs de treball (Amazon donava feina a 200.000 persones el 2018) i entre 5.500 i 7.000 milions de dòlars en impostos no cobrats.

Totes aquestes xifres pertanyen als Estats Units, però de ben segur que si féssim el mateix recompte a casa nostra les dades apuntarien en una direcció semblant.

Davant d’aquesta realitat certament que el que hem de fer és indignar-nos. Indignar-nos perquè s’estan destruint llocs de treballs. Indignar-nos perquè s’està destruint el comerç de proximitat. Indignar-nos perquè s’estan evadint impostos. Indignar-nos perquè s’està afeblint encara més l’estat del benestar.

I, sobretot, sobretot, indignar-nos perquè això si passa no és per cap conspiració de les forces del capitalisme: simplement és perquè nosaltres, humils consumidors, hem decidit lliurement comprar a Amazon.

Albert Dresaire Gaudí és consultor en TIC i gestió documental

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *