La directora General d’Acció Cívica i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, ens rep a la seu del Departament de Benestar i Família per avançar-nos les directrius del Pla Nacional de Valors i explicar-nos en quin moment ens trobem del procés.
Per què el Govern va considerar necessari fer un Pla Nacional de Valors?
El Govern d’entrada observa que hi ha moltes entitats, organitzacions, universitats… que estan treballant en el tema dels valors. I, per tant, si moltes entitats de la societat civil hi treballen, vol dir que és un tema que preocupa.
Però observeu canvis?
Sí, a més, el Govern, fruit de la crisi econòmica en la qual ens trobem, com a conseqüència d’uns canvis demogràfics molt importants en la última dècada que canvien l’estructura social del país i a causa de la globalització, que ha fet canviar alguns principis, creu oportú parar i analitzar com estan els nostres valors tradicionals i veure si, segons el moment en què vivim, hem de reforçar-ne alguns.
El moment econòmic és un factor rellevant en el moment de prendre aquesta decisió?
A ningú se li escapa que les èpoques econòmiques marquen molt el caràcter de les persones. Per exemple, en un moment de bonança econòmica no es té tant en compte el valor de l’esforç com en un moment de dificultats. Un valor que és molt important treballar-lo a les escoles perquè el país, les famílies, les persones… tirin endavant.
Estem vivint una crisi de valors o un canvi de valors?
Els valors són una cosa intrínseca a la nostra societat. No crec que estiguem en una crisi de valors però crec que els governs, segons les situacions en què ens trobem, han de potenciar uns valors enfront uns altres perquè puguem ajudar el país a fer pujar la seva autoestima.
Quan plantegeu aquesta proposta a les entitats, quina acollida té?
Molt bona. Moltes entitats han considerat que ha estat una bona iniciativa i han demanat poder participar-hi.
Quins són els objectius d’aquest pla? D’on es parteix i on es vol arribar?
Tot plegat va començar el 18 d’octubre del 2011, quan el Pla Nacional de Valors va ser aprovat com a acord de govern. Aquell dia es va tirar endavant el programa necessari per impulsar el Pla, la forma de com funcionar. Aleshores la primera “dificultat” era com poder lligar les futures accions de govern i la societat civil, ja que volem que sigui aquesta la que construeixi aquests projecte, no el propi govern.
I quina serà la forma de funcionar?
El Govern ha constituït un consell director presidit pel conseller de Benestar i Família i amb la vicepresidència en mans del secretari general de la presidència –aquesta és una manera d’implicar tot el Govern–. Aquest consell també està format per un representant de cadascun dels departaments de la Generalitat. I la seva funció és anar aprovant les diferents fases del Pla.
Aquest és el nucli central avalador…
Sí, però, en paral·lel, estan funcionant setze grups de treball creats a partir de la societat civil, amb un coordinador cadascun. I cada grup genera uns documents de base. Però hi ha hagut tanta gent que ha volgut participar que també hem hagut de crear la figura del consultor, que no forma part del grup de treball però que també fa aportacions. (…)