Arranca la sisena edició del festival Vilapensa, un certamen de filosofia i pensament contemporani a Vilafranca del Penedès per reflexionar entorn de les llums i les ombres que amaga la mort.
Tal com va assegurar Jordi Sàbat, director i fundador al programa ‘Valors a l’alça’, Vilapensa és un festival nascut per “acostar l’alta cultura a les ciutats i municipis” que no se situen dins de les grans metròpolis i que se celebrarà fins al 16 d’abril. En total, es faran una vintena d’activitats que inclouran conferències, exposicions, cinefòrums, obres teatrals i concerts i hi participaran filòsofs i filòsofes de renom de l’esfera internacional que amb les seves conferències obriran la reflexió de forma desenfadada.
Els actes tindran llocs a diferents indrets del municipi, com el Fòrum Berger – Balaguer, la Auditori Vinseum, Claustre de Sant Francesc, Casino Sala SAM, Sala dels Trinitaris, Auditori Municipal i el Teatre Can Bolet Centre Artístic del Penedès, i la majoria es maridaran amb tastos de vi. Tots els actes principals del VilaPensa seran retransmesos en streaming per la web de Penedès Televisió (rtvvilafranca.org)
El VilaPensa és una iniciativa de Vinseum, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i el suport de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona.
La mort de la mà d’intel·lectuals
Aquest certamen dedicat a l’anàlisi de les maneres de morir i les seves tipologies inclou intel·lectuals com Michel Onfray, un dels filòsofs més prestigiosos d’Occident i qui té una visió molt estudiada i “entusiasta” sobre la mort. La seva intervenció es realitzarà a tal de diàleg amb Adrià Pujol Cruells, antropòleg, escriptor i traductor.
També hi destaquen autors com el doctor Ferran Sáez, qui analitza la finitud en termes filosòfics; i la doctora Montserrat Crespín i la Núria Sara Miras que també aportaran la seva visió al respecte dialogant de manera polifònica, sobre la confrontació amb el propi límit, tant des de la malaltia -tenint en compte el llegat d’Audre Lorde- com des del suïcidi, on el dolor del jo és també un dolor que s’explica en els altres i en els contextos sociopolítics i econòmics.
Per la seva banda, Xavier Albertí, director del TNC i l’actor Alejandro Bordanove, conversaran sobre tota l’obra de Shakespeare –sonets, prosa, tragèdies, comèdies, etc– i la seva concepció entorn de la mort. Per acabar, entre altres destacats, Carlos Zanón i Xavier Aliaga, ambdós escriptors i periodistes, abordaran el tema central d’aquesta edició a través de les seves pròpies obres.