Després d’haver escrit més de seixanta llibres i amb una experiència de 84 anys, la germana de la Companyia de Santa Teresa de Jesús, Victòria Molins, més coneguda com la “monja del carrer”, ens sorprèn ara amb la seva primera novel·la Els secrets de la badia, publicada per l’editorial Columna en català i per Claret en castellà.
La religiosa reconeix que en un primer moment la proposta de l’editorial d’escriure una novel·la se li va fer “estranya”, però després s’hi va sentir còmoda. “A través de la novel·la pots dir coses que d’altres formes no diries i per això crec que el moment més adequat per escriure una novel·la és quan tens suficient experiència i pots crear diverses situacions”, explica.
La protagonista de la història és la Míriam, una jove metgessa barcelonina de 24 anys amb una “forta riquesa interior” que li canvia la vida quan decideix anar-se’n uns mesos com a voluntària a un hospital d’Angola –una zona de l’Àfrica molt “emblemàtica” per a Molins-. En aquest país la dicotomia entre la pobresa de la majoria dels habitants del país i la riquesa dels qui viuen de la corrupció i els diamants li plantejarà dubtes incòmodes i situacions complexes.
La religiosa, que ha tardat dos anys en fer aquesta novel·la, ha creat una protagonista innocent però amb caràcter. La Míriam viurà una experiència vital on l’amor brilla a cada pàgina: amor per la professió, pels malalts i pels dos homes de la seva vida. Uns amors que la posaran cara a cara amb l’ètica, els perills de les màfies i els sentiments reals.
Una novel·la negra, basada en fets reals, i que tracta temes molt actuals, com la corrupció, les drogues i la pobresa extrema. “En el fons, amb aquesta història vull explicar com els països emergent sovint cauen amb les mateixes injustícies i desigualtats que ells van patir quan estaven sota el poder de les potències colonials”, assegura Molins. Una proposta per tenir en compte aquest estiu.