L’Associació Cultural Valors, el parc tecnològic i universitari TecnoCampus, amb el patrocini de Pous Grup i Aliança Mataró, impulsen aquest mes de maig el primer Fòrum Mataró-Europa, que tindrà lloc el dilluns dia 13 a les 7 de la tarda. Una trobada de debat i reflexió sobre els grans reptes de l’Europa del present i del futur que tindrà caràcter anual, sempre pels voltants del Dia d’Europa.
La voluntat de la proposta és generar un espai de pensament permanent sobre els grans temes del moment, que passen indefectiblement pel marc europeu, des de l’òptica de les ciutats. Per fer-ho, l’escenari escollit és l’equipament que vincula Mataró amb el futur: el seu parc tecnològic i universitari, el TecnoCampus, impulsat per l’Ajuntament de la ciutat.
En aquesta primera ocasió, l’encontre -que se celebrarà poques jornades després del Dia d’Europa i un mes abans de les eleccions al Parlament Europeu- es concretarà en una taula rodona al foyer del parc tecnològic, en la qual participaran la periodista Cristina Gallach, exsecretària general adjunta de l’ONU; l’enginyer i exministra Joan Majó -que ha assessorat la Comissió Europea en diversos fòrums-; i el professor de la Universitat de Deusto Eduardo Javier Ruiz Vieytez, que ha historiat les minories nacionals a Europa. L’acte el moderarà Carles Prats, periodista de TV3 i excorresponsal a París i Brussel·les per aquesta mateixa cadena.
El debat girarà entorn de set qüestions: la vigència dels valors fundacionals de la Unió Europea, la crisi de l’Estat de Dret arran de l’entrada al club de països amb passat no democràtic, l’auge de la ultradreta, la deriva cap a un posicionament més bèl·lic dels socis europeus arran de la crisi d’Ucraïna, els efectes que pugui tenir en els valors fundacionals una nova ampliació el 2030, el realisme o la hipocresia de la política migratòria europea i el paper del Vell Continent en el món.
L’acte també servirà per presentar el número de maig de la revista Valors, que porta per títol, On vas, Europa?, i en el qual s’entrevista set filòsofs i pensadors europeus i escriuen deu personalitats de diferents àmbits que plantegen els reptes de futur de la Unió Europea.
Una relació que ve de lluny
Des de 2010, l’Associació Cultural Valors ha dut a terme diverses iniciatives en col·laboració amb el TecnoCampus, reforçant el seu posicionament com a espai de pensament de la capital del Maresme i del conjunt de la comarca.
D’entre aquestes iniciatives, destaquen el cicle ‘Economia i valors’, que es va dur a terme el curs 2010-2011: durant tot un any, cada mes, una personalitat de l’àmbit de l’economia reflexionava sobre algun aspecte de l’actualitat econòmica sempre des del prisme dels valors. Hi van participar Lluís Bassat (publicista), Núria Chinchilla (IESE), Xavier López (Grup Clade i director general de Cooperatives de la Generalitat), Cristian Rovira (Grupo Sifu), Carles Obeso (ESADE), Joan Antoni Melé (Triodos Bank) i Enric Bartlett (ESADE).
Així mateix, en ocasió del número cent de la revista, el gener de 2013, es va celebrar l’efemèride en un acte a l’Auditori del TecnoCampus on va intervenir l’escriptor Àlex Rovira.
Posteriorment, aquest mes de setembre de 2023, en ocasió del vintè aniversari de la revista, també a l’Auditori del parc tecnològic, es va dur a terme un acte commemoratiu amb una conferència magistral a càrrec del professor Fernando Vallespín. – REDACCIÓ
BIOGRAFIA DELS PONENTS
Cristina Gallach (Sant Quirze de Besora, 1960).
Aquesta periodista és l’única catalana que ha ocupat càrrecs de rellevància en les tres grans organitzacions internacionals: la UE, l’ONU i l’OTAN. Durant més d’una dècada va ser cap de premsa de Javier Solana, primer quan era secretari general de l’OTAN (1995-1999) i després com a Alt Representant de Política Exterior i Seguretat de la Unió Europea (1999-2009). Al desembre de 2014 va ser nomenada Secretària General Adjunta de les Nacions Unides per a Comunicació i Informació Publica. Posteriorment, el 2018 va ser nomenada Alta Comissionada del govern espanyol per a l’Agenda 2030 i el 2020 va ser Secretària d’Estat d’Afers Exteriors. És membre de la xarxa internacional Women in International Security (WiiS), creada per promoure les dones en els àmbits de seguretat i defensa i garantir que la perspectiva de gènere es mantingui en l’agenda política de la UE, l’OTAN i els seus estats membres.
Eduardo Javier Ruiz Vieytez (Bilbao, 1968).
És Vicerector d’Estratègia Universitària de la Universitat de Deusto, on també ha estat degà de la Facultat de Ciències Socials i Humanes i director de l’Institut de Drets Humans durant quinze anys. Prèviament, va exercir com a assessor jurídic de l’Ararteko (Defensor del Poble del País Basc) i va ser president de l’ONG de suport a immigrants estrangers Bilbo Etxezabal entre el 1993 i el 2000. Ha estat Vocal del Fòrum estatal per a la Integració Social dels Immigrants. En el pla acadèmic, ha realitzat estades de recerca i impartit docència a universitats de diversos països, especialment Canadà, Itàlia i Suïssa. Ha estat membre del patronat de la fundació Gernika Gogoratuz (Gernika, Biscaia) i de l’Institut Internacional de Sociologia Jurídica d’Oñati (Gipúscoa). Ha participat com a expert independent en diverses missions del Consell d’Europa i l’ Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) relacionades amb drets de les minories a països com Rússia, Ucraïna, Moldàvia, Armènia, Sèrbia i Bòsnia. Les seves publicacions principals tracten sobre la història de les minories nacionals a Europa i els seus drets.
Joan Majó (Mataró, 1939).
Enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, en la qual també es va doctorar. Fundador de l’empresa que va fabricar el primer ordinador d’Espanya, va ser alcalde de Mataró entre 1979 i 1982, quan va ser nomenat director general d’Electrònica i Informàtica del govern espanyol. El 1985 fou nomenat ministre d’Indústria i Energia, càrrec que ocupà fins a les eleccions de 1986. A més de desenvolupar la seva tasca en l’àmbit empresarial ha estat molt vinculat a la política de telecomunicacions, investigació, comunicacions i Ciència de la Unió Europea després de participar en el Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Va ser conseller assessor de la Comissió Europea en matèria de telecomunicacions i informàtica, president del Information Society Forum de Brussel·les, del European Institute for Media de Düsseldorf i President del Comitè d’Experts que va avaluar la política científica i tecnològica europea per encàrrec del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea.