Segons el darrer Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat, publicat per la Direcció General d’Afers Religiosos el 2020, més de la meitat (54%) de la població catalana assegura no tenir creences religioses. A més, un 33% no s’ha considerat mai una persona creient, enfront d’un 39% que sí. Però, sobretot, destaca una altra dada: el 19% eren religiosos i avui ja no ho són.
Aquestes dades confirmen el pronòstic de diversos intel·lectuals que asseguren que el futur serà ateu, perquè la religió actualment ja no és capaç d’aglutinar les societats, un paper que ha exercit al llarg de tota història. La raó s’ha imposat a les religions. Per tant, ens encaminem o, fins i tot, ja estem en una societat postreligiosa? O, potser, n’hauríem de dir postcristiana? Aquest fenomen afecta per igual totes les religions?
Per avançar en la reflexió al voltant d’aquesta temàtica, el número d’octubre, la revista Valors hi dedica el seu monogràfic amb la col·laboració Míriam Díez, directora de l’Observatori Blanquerna Comunicació, Religió i Cultura; Josep Otón, docent a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona; Clara Fons, directora de la revista ‘Dialogal’ i col·laboradora de l’associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós; Jordi Corominas, professor de l’ISCREB, codirector de la revista Perifèria i autor de Entre els déus i el no res (Fragmenta, 2022); i Quim Cervera, llicenciat en Teologia i Sociologia.
Per la seva banda, Joan Salicrú, periodista i codirector de la publicació conversa amb Helena González, Investigadora d’ADHUC— Centre de Recerca Teoria, Gènere i Sexualitat a la Universitat de Barcelona, i Carolina Meloni, filòsofa, escriptora, investigadora, activista feminista i professora de Filosofia a la Universitat de Saragossa per reflexionar sobre el canvi de paradigma que ha suposat en el món del futbol el Cas Rubiales. De quina manera s’estan transformant els valors en el món del futbol?
A l’entrevista d’actualitat del mes, Maite Mompó, coordinadora de la campanya ‘Stop Ecocidio Espanya’ i experta en ètica ecològica, sostenibilitat i educació ambiental per la Universitat Politècnica de València, alerta de la importància i del reconeixement de l’ecocidi com al cinquè crim sota la jurisdicció de la Cort Penal Internacional.