Bona part del que som i del que fem depèn de la nostra capacitat per prometre i comprometre’ns. Segons el filòsof F. Nietzsche, l’ésser humà és l’únic animal capaç de fer promeses, però cada vegada hi confiem menys. Les grans promeses han caigut i la societat no hi creu, encara que siguin el motor del nostre dia a dia. A més, amb l’entrada d’un any nou ens fem moltes autopromeses tot i saber que no les complirem, simplement per estar més conformes amb nosaltres mateixos i pensar que estem generant canvis.
Per aquest motiu, la revista Valors de gener es pregunta per què ja no ens creiem les promeses. Marina Garcés, professora de pensament filosòfic i científic contemporani a la Universitat Oberta de Catalunya, analitza una societat desil·lusionada pels juraments incomplerts a l’entrevista amb Bernat Ferrer. Pau Cuadern, responsable de l’àrea social de Cristianisme i Justícia i graduat en Filosofia, Política i Economia a la Universitat Pompeu Fabra, busca la manera de recosir la confiança amb les promeses en el seu article. Javier Vitoria, escriptor, professor i teòleg, respon a les preguntes del periodista Carles Banchs sobre les promeses i la crisi de confiança en la societat. Josep Giralt, vicepresident segon de la Fundació Institut Guttmann, centra el seu article en les promeses polítiques i la importància que té la confiança amb el bon funcionament de la democràcia.
La conversa de Joan Salicrú se centra en la crisi de l’habitatge arran de les recents mobilitzacions per regular-ne el preu. Elena del Rey, llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Madrid i directora de la Càtedra d’Habitatge Pere Bahí a la Universitat de Girona, i Paola Raffaeli, professora a l’Institut Químic de Sarrià School of Management de la Universitat Ramon Llull i professora convidada a la Universitat de Lund, Suècia, debaten sobre com solucionar aquesta problemàtica que afecta, sobretot, a la gent jove.
A l’entrevista d’actualitat Laura Cera parla amb Ferran Sáez Mateu, filòsof, professor a la Universitat Ramón Llull i autor de La fi del progressisme il·lustrat: el debat natura/artifici en la política (Pòrtic, 2024). Llibre en el qual reflexiona sobre com les tensions entre el que és natural i el que és artificial qüestionen les bases del progrés il·lustrat en el context polític actual.
Compra’t l’exemplar sobre el silenci a l’iQuiosc.cat