Ara sí, s’apropa l’estiu, temps de festes majors i festes populars diverses a totes i cadascuna de les ciutats del nostre país. De manera que Valors dedica el monogràfic d’aquest número a les festes majors i els valors que s’hi amaguen, que no tenim massa presents quan les vivim, en major o menor mesura.
I quan es tracta de festes populars catalanes, tothom té un únic referent al cap, l’antropòleg Bienve Moya. Així que ens citem a Vilanova i la Geltrú amb el mestre per intentar fixar quins són els valors més rellevants de la festa. “Tot moviment festiu és un caminar vers la utopia de l’home: poder viure sense treballar”, afirma Moya, respecte el qual titulem: “La festa té en si mateixa la llavor de la revolta”.
A banda de Moya, també intervenen aquest número el gestor cultural Jordi Bertran –L’alt voltatge de la festa-; el periodista i casteller Cugat Comas –Un espai d’acollida-; Josep Maria Contel, membre del Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis i de la Fundació Festa Major de Gràcia, –Una cosa de tots;– i entrevistem Pep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona i del Museu de Cultures del Món.
D’altra banda, fora del monogràfic, entrevistem a Marc Andreu, periodista especialitzat en moviments veïnals, que després d’haver publicat durant un any i mig la secció Les ciutats invisibles a la revista L’Avenç, publica ara amb aquest editorial el volum Les ciutats invisibles. Viatge a la Catalunya metropolitana. Andreu posa l’atenció en aquells barris metropolitans –i una mica més enllà- que són pràcticament invisibles en els mitjans de comunicació i que sovint són desconeguts fins i tots pels altres habitants de les mateixes ciutats.
Finalment, a la secció Història amb valors parlem de Pau Casals, el compositor d’’El Cant dels Ocells’, conegut mundialment per haver revolucionat la forma de tocar el violoncel. En canvi, menys lloada ha estat la seva lluita a favor dels refugiats, els drets humans i la pau quan, de fet per aquestes causes, va sacrificar la música.