Una de les imatges més simbòliques d’aquestes festes nadalenques és el naixement: un pare i una mare que vetllen un nadó que reposa en una menjadora. Una escena que fàcilment podríem vincular a la cura, perquè aquest valor -l’acció de vetllar pel bé o pel bon estat d’algú o d’alguna cosa, segons definició del diccionari- generalment es vincula als moments de vulnerabilitat i de fragilitat, ja siguin per manca de salut o autonomia, com són la infantesa o la vellesa.
El monogràfic de desembre de la revista Valors es dedica precisament a la cura, amb una entrevista a Ester Busquets, fiòsofa i professora a la Universitat de Vic. “La cura hauria de ser el centre del sistema“, li diu a la conversa que hi ha mantingut Maria Coll, amb fotos de Sergio Ruiz. En el dossier central també hi participen Anna Quintanàs, amb La necessitat política de l’ètica de la cura, i Pau Miquel Diego amb Cuidar d’arrel. També s’entrevista a Carmen Domínguez Alcón, doctora en Sociologia, qui ens diu: “La cura fa possible la vida”.
A la secció inicial, vinculada explícitament a l’actualitat, s’entrevista Janahuy Paredes, del Comité de Familiares de Personas Detenidas Desaparecidas de Mèxic, la qual denuncia: “Les autoritats de Mèxic exterminen els defensors dels drets humans”. En aquest mateix bloc Ramon Radó retrata la nova congressista llatina Alexandra Ocasio-Cortez i Joan Salicrú reflexiona sobre la revolució de les armilles grogues.
Finalment, en el bloc final Judith Vives explica a la secció de Tendències com cada cop més professionals de la medicina recomanen als seus pacients acudir a alguna activitat cultural i Ramon Bassas pes refereix als quaranta anys de la Carta Magna amb La Constitució en quarantena. – REDACCIÓ