La cooperativa Som Mobilitat ha organitzat el primer Ral·li de cotxes elèctrics Mataró-Olot. Es tracta d’una cursa de vehicles on enlloc de prioritzar la velocitat i premiar al més ràpid, es valoren els cotxes més eficients energèticament i els que menys consumeixen. El Ral·ly tindrà lloc el proper dissabte 14 d’octubre i està obert a la participació de totes les persones que ho vulguin, sempre que hi vagin amb un cotxe elèctric.
L’objectiu d’aquest ral·ly és construir un relat nou al voltant de la mobilitat sostenible, segons explica Arnau Vilardell de Som Mobilitat. “Estem acostumats a entendre el ral·ly com una cursa de cotxes que van molt ràpid i fan molt soroll. En aquest ral·ly no es primarà la velocitat i sí el vehicle que gasti menys energia”, diu Vilardell, que reconeix que han pensat en fer un ral·li d’aquestes característiques “una mica per provocar”.
A la cursa, que sortirà a les 11 del matí de Mataró i finalitzarà a la 1 del migdia a Olot, hi participaran únicament vehicles elèctrics, que per definició ja contaminen molt més que un cotxe de gasolina. Som Mobilitat compta amb una flota pròpia de vehicles. “Nosaltres estem organitzats en grups locals, formats pels mateixos socis de la cooperativa. Molts d’ells participaran al ral·ly”, explica Vilardell, que remarca que també es poden formar equips de persones que no siguin sòcies i que tinguin vehicle elèctric propi.
Vilardell explica que el rally durarà dues hores, temps més que suficient per arribar de Mataró a Olot. El que es tindrà en compte és quin cotxe ha gastat menys energia per arribar. Per això, es tindran en compte aspectes com ara el pes de les persones que vagin a cada vehicles, ja que la càrrega del cotxe també influeix en el seu consum. Per això, abans de sortir, caldrà pesar els participants.
Promoure una mobilitat més sostenible
Amb aquest rally, Som Mobilitat vol visualitzar la tasca que porta a terme des de la seva creació ara fa un any a Mataró. La cooperativa va néixer per és impulsar totes aquelles accions o projectes que contribueixin a que tots els desplaçaments dels seus socis siguin més sostenibles i contaminin menys el medi ambient, reduint el número de vehicles acumulats a les nostres ciutats. En aquest any, el projecte s’ha anat consolidant, amb una flota estable a Mataró i, ben aviat, també a Olot i Amposta. Més endavant confien també en obrir delegació a Sabadell i Barcelona.
La filosofia de Som Mobilitat és, segons Vilardell, molt clara: “recomanem que et moguis a peu o en bicicleta, o bé que facis servir el transport públic, i si vas en cotxe, que sigui elèctric i compartit”. L’objectiu, és canviar el model de mobilitat i “buidar la ciutat de vehicles”. Segons asseguren, no es tracta únicament d’una fita a nivell mediambiental, sinó que amb un canvi de model també s’aconsegueix una millora de la qualitat de vida, guanyant temps i estalvi econòmic