Un nou descobriment obre esperances per la cura del càncer de pàncrees

Noves esperances per la cura del càncer de pàncrees, un dels més mortals que existeixen actualment. Un equip liderat per investigadors espanyols ha aconseguit eliminar per primera vegada en ratolins aquest càncer, un avenç que obre nous camins per al desenvolupament de teràpies efectives contra aquest tipus de tumors

L’equip científic, liderat pel doctor Mariano Barbacid, cap del grup AXA del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), ha fet aquest descobriment combinant l’eliminació de dues dianes moleculars -anomenades EGFR i c-RAF- i que es relacionen amb el gen responsable de l’inici d’aquests tumors en un 95% dels casos.

La investigació ha demostrat també que la inhibició de les dues dianes moleculars evita la proliferació de nou de cada deu tumors de pàncrees humans, encara que aquest avenç s’ha comprovat amb models experimentals.

Per fer l’experiment s’ha fet servir una nova generació de ratolins genèticament modificats per induir-los les mateixes mutacions que són responsables de la majoria d’aquest tipus de tumors en humans. El resultat va ser que un percentatge de tumors no només van deixar de créixer, sinó que en unes setmanes van desaparèixer completament, un efecte terapèutic que no s’havia observat fins ara en cap model experimental. A més, es va observar que s’aconseguia amb uns nivells de toxicitat molt baixos, una dermatitis fàcilment controlable.

Es tracta d’un primer pas i caldrà seguir investigant, per la qual cosa l’aplicació d’aquest tipus de teràpies no s’aplicarà a persones humanes fins al menys d’aquí a cinc anys.

El càncer de pàncrees, un dels més agressius que hi ha, afecta a unes 4.000 persones cada any només a l’Estat espanyol, i té una taxa de supervivència, als cinc anys del seu diagnòstic, de només el 5%. Als Estats Units ja suposa la tercera causa de mort, per darrere només del càncer de pulmó i el de còlon, i la seva mortalitat supera a Espanya al del càncer de mama. – J.V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.