L’Alejandro Escario, un jove madrileny de 25 anys, enginyer de telecomunicacions i enginyer informàtic per la Universitat CEU San Pablo, ha dissenyat una incubadora de baix cost amb l’objectiu que sigui fàcil de muntar, senzilla d’utilitzar i de reparar en països en vies de desenvolupament.
La incubadora té una estructura de fusta amb petites peces de plàstic, les estrictament necessàries, i un sistema electrònic perquè calenti o refredi l’espai intern, i controli la temperatura i la humitat. “Tot va encaixat i en dues hores es pot muntar, de fet, per fer-la i per crear un bon catàleg d’instruccions ens hem inspirat amb empreses de mobles d’automuntatge”, explica Escario.
Ja se l’ha batejat com la incubadora low cost, ja que si una incubadora de qualsevol hospital de casa nostra té un preu d’entre 6.000 i 60.000 euros, aquesta costa 300 euros. “L’hem fet de fusta perquè d’aquesta manera es pot produir en el mateixos països on s’utilitzarà, amb la qual cosa baixa el cost i es generen llocs de treball”, explica el jove enginyer.
Una primera incubadora d’aquest model ja ha viatjat a la Maternitat de Nikki de Benín gràcies a la col·laboració del departament de Voluntariat de la Universitat amb la Fundació Alaine i és allí on es faran les primeres proves. Escario, que ha penjat els plànols a internet, explica que “la voluntat d’aquest projecte no és fer un negoci, sinó solucionar problemes”. Fins ara en hospitals com aquests només podien abrigar els nounats amb tovalloles calentes.
A més, el projecte, malgrat es troba en fase d’implantació, ja ha rebut el reconeixement internacional. Escario, per aquesta incubadora, ha estat guardonat amb el premi ” Best Medical Project ” dels Global FAB Awards 2015 organitzat pel Center for Bits and Atoms del Massachusetts Institute of Technology ( MIT ).
Escolta l’entrevista a l’Alejandro Escario a: