Un documental històric sobre el poble sirià inaugura la Mostra de Cinema Àrab

La XII edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya s’inaugura aquest dijous, 8 de novembre, amb la projecció en pantalla gran del documental La vida quotidiana d’un poble sirià. Òpera prima del director Omar Amiralay, el documental mostra el descontentament d’una comunitat rural amb les reformes agràries del govern del país a la dècada dels setanta. El film, que serà presentat per la productora siriana Hala Alabdalla, fa palpable la divisió entre els discursos oficials i els de la gent del carrer fent servir, a la vegada, un llenguatge cinematogràfic inquiet i avantguardista.

La projecció de  La vida quotidiana d’un poble sirià tindrà lloc avui a les 21.30 a la Filmoteca de Catalunya. La Filmoteca acollirà, durant 10 dies, les projeccions d’aquest festival de cinema que, des de fa dotze anys, mostra les realitats i ficcions de multitud de països que testimonien visions riques i heterogènies d’un terme –l’àrab– sovint simplificat.

En aquesta edició, es podran veure a les pantalles de la Filmoteca “gent corrent, que viu una quotidianitat feta de petits plaers i d’angoixes, d’esperances i decepcions. Una quotidianitat sovint difícil, fins i tot brutal, però, malgrat tot: mai resignada”, en paraules de la directora de la Mostra, Txell Bragulat.

Síria serà, precisament, el país convidat de la Mostra. A més del documental d’Amiralay, també es podrà veure el drama La nit, de Mohamed Malas, exploració del conflicte palestino-israelià de l’any 1992 sobre un noi que intenta reconstruir la memòria del seu pare, combatent mort de la Palestina ocupada; i els documentals Reines de Síria (2014), de Yasmin Fedda, on un grup de refugiades sirianes assaja i interpreta l’obra de teatre Les troianes d’Eurípides; i Gust de ciment (2017), de Ziad Kalthoum, que explica el neguit dels treballadors de la construcció sirians al Líban, que fan edificis mentre, ben a prop, casa seva està sent destruïda.

Podeu consultar el programa complet a la web de la Mostra. – Judith Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.