El filòsof Josep Ferrater Mora, un dels intel·lectuals catalans més destacats del segle XX, és protagonista d’un còmic que ressegueix la seva trajectòria. El còmic, obra del dibuixant Iván García i l’escriptor Josep Pastells, va ser l’obra guanyadora del III Premi Ferrater Mora que convoca la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona (UdG) i ha estat publicat per Documenta Universitaria. El volum, titulat “Ferrater Mora, filòsof”, reprodueix fidelment l’extraordinària vida de qui va ser un dels intel·lectuals que van fugir a l’exili durant el franquisme, i vol contribuir a donar a conèixer la vida i obra del filòsof.
L’autor del còmic, Josep Pastells explica en una entrevista al programa Valors a l’Alça que aquest va ser un repte “difícil i molt interessant”. “Vaig tenir clar que intentaria resumir tota la seva biografia”, diu l’autor, que tenia com a repte fer-ho de manera fàcil i amena. A més, es dona el cas que no hi ha cap biografia de Ferrater Mora, per la qual cosa van haver de fer tota aquesta tasca de documentació prèvia.
El fil conductor del còmic és una entrevista fictícia feta per un becari d’un diari fictici de Girona, realitzada el mateix dia que es va inaugurar la càtedra de la UdG que du el seu nom. A través d’aquesta entrevista es repassen episodis de la seva vida, com els estudis de comerç que va fer al Collell i la seva feina com a oficinista de banca i comercial d’automòbils. Posteriorment va entrar a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, on va ser alumnes de Joaquim Xirau: La guerra Civil, on va participar com a soldat al bàndol republicà i l’exili, primer a París i després a Cuba, a Xile i als Estats Units són altres episodis recreats al còmic.
L’obra també es fixa en el seu pensament, fent una introducció a la seva obra més coneguda, el Diccionario de filosofía, que va començar a escriure a Mèxic i que va treballar durant tota la seva vida. “És un compendi de tota la història de la filosofia de la humanitat”, diu Pastells. Però a banda, Ferrater Mora va fer “moltes altres coses”, com la teoria de l’integracionisme, que diu que dos conceptes poden ser contradictoris i complementaris al matiex temps”, i que també s’explica en aquest còmic. – J. V.