Un de cada quatre estudiants espanyols de 15 anys té dificultats per interpretar una factura o valorar si és més econòmic comprar els tomàquets en caixa o a granel, segons l’informe PISA 2015 sobre competències financeres. Concretament, el 24,7% dels alumnes espanyols suspenen en matèria econòmica. I, només un 5,6% compte amb el nivell màxim de coneixements financers.
Per millorar aquesta situació, des de fa cinc anys, Institut d’Estudis Financers (IEF) promou el programa d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC). En aquest curs, per exemple, s’han format 737 voluntaris, tots ells treballadors actius o jubilats del sector econòmic i financer, que han impartit tallers a alumnes de 4t d’ESO de 321 escoles de Catalunya.
Uns tallers molt didàctics per apropar conceptes quotidians de l’economia i les finances als escolars. “Amb aquests tallers pretenem que els nens adquireixin coneixements que els poden ser útils, com per exemple: què és un pressupost, una nòmina, com es llegeix un contracte, les diferències entre una targeta de crèdit o de dèbit o els diferents tipus d’IVA”, explica Laura Pomares, voluntària del programa.
Aquest programa, pioner a Catalunya, compte amb una molt bona valoració per part dels professors – 81% creu que l’educació financera hauria de formar part del programa de 4t d’ESO- i dels alumnes, un 56% dels quals mai abans havien rebut coneixements d’aquest tipus.
Una deficiència que, segons Pomares, no solament és culpa del sistema educatiu: “Els nens i nens no tenen cap coneixement d’economia perquè els adults no parlem amb ells d’aquests temes”. Els pares volen evitar certes preocupacions als fills i l’economia és una. Un error, segons la voluntària: “Els pares han de parlar d’economia amb els seus fills, sinó no aprendran a valorar les coses”. – M.COLL.