El canal de notícies 3/24 té com a lema «Tot el que vols saber, quan ho vols saber». Un bon lema per sintetitzar la feina (la bona feina) que fa aquest mitjà informatiu. I és ben cert que aquest canal ens ofereix una finestra de qualitat per accedir a la informació, i per fer-ho amb immediatesa.
Però la frase que utilitza com a lema conté un petit parany. “Tot el que vols saber, quan ho vols saber”: realment ens cal saber-ho “tot”, i saber-ho “quan” nosaltres volem? Ben mirat, aquest lema no acaba de fer justícia al canal 3/24, que és un mitjà de comunicació.
Ja sé que pot semblar absurd que jo ara digui que el 3/24 “és un mitjà de comunicació”. Però és que aquí on rau la clau de la qüestió: la paraula “mitjà”. Entre allò que passa i nosaltres hi ha un “mitjà”, una mediació. És a dir, des que passa una cosa fins que arriba a nosaltres hi ha hagut una elaboració de la notícia. I per poc bé que es faci aquest procés, això requereix un temps i un treball.
La immediatesa que ofereixen les xarxes socials ens han fet creure que podem disposar de la informació que volem: de “tota” la informació i immediatament. I això no és cert. No hem de confondre «saber una notícia el més aviat millor» amb «estar ben informats». Ja ho alerta el filòsof Byung-Chul Han: «El conjunt de la informació per si mateix no genera cap veritat».
Els ritmes actuals d’actualització permanent i poc reflexiva de la informació ens porten a rebre les notícies més amb el fetge que amb el cap. La rapidesa amb què corren les notícies és una de les raons que expliquen l’auge de les anomenades fake news. Hem convertit la informació en una mercaderia barata i això fa que disposem de menys eines per arribar al fons de les qüestions. Accedim tan ràpidament a les notícies que aquestes ja no ens serveixen per construir un marc d’orientació.
Dit d’una altra manera, i escombrant cap a casa, em sento més ben informat llegint Valors que no pas prement l’F5 a la pàgina principal de qualsevol mitjà digital.