Aquesta és la pregunta que intenta respondre la UAB a través d’un estudi de recerca que analitza la reacció del cos humà quan interacciona amb la naturalesa boscosa. Una trentena de voluntaris d’entre 20 i 40 anys han participat en aquest experiment que vol determinar la forma en què el cos absorbeix les substàncies químiques que desprèn la vegetació i quina interacció es produeix entre els microorganismes que hi ha a la natura i els que es troben a l’aparell respiratori de les persones.
L’objectiu final de l’estudi és comprovar si, a banda d’aportar beneficis en la salut emocional i física, el contacte amb la natura pot intervenir en processos neurodegeneratius, inflamatoris o tumorals. La iniciativa parteix del creixent interès que s’està donant, tant a nivell social com científic, sobre els beneficis que té el contacte amb la natura per la nostra salut física i emocional.
Actualment ja hi ha investigacions que indiquen que aquest contacte pot enfortir el sistema immunitari, millorar les constants cardíaques i la pressió sanguínia, o equilibrar els nivells de cortisol, relacionats amb els nivells d’estrès. No obstant això, no hi ha dades prou sòlides per poder parlar d’un efecte físicoquímic directe i únic.
La sessió experimental es va fer a mitjans juliol al Montseny i va consistir en fer diverses passejades i tot seguit, anàlisis de sang, de saliva i de la mucosa bucal. En aquests indrets s’estan prenent mostres d’aire per analitzar i caracteritzar les substàncies químiques presents en l’atmosfera del bosc i s’estudiarà com varien les seves concentracions amb l’efecte de diferents variables com la composició d’espècies o la gestió dels boscos. La previsió és que els resultats d’aquesta investigació es donin a conèixer en un període d’un any. – Redacció