Teixir, una activitat moderna, social i solidària

Ja fa temps que el ganxet i la mitja tornen a estar de moda. Els moviments d’urban knitting, les guerrilles del ganxet, les quedades llaneres, les botigues de llanes i tallers i les dissenyadores que exposen i venen en mercats o per Internet han contribuït a modernitzar una pràctica que fa uns pocs anys es veia com una cosa d’àvies. Avui, fer mitja i ganxet és una tendència moderna i atractiva, que renova i treu al carrer una activitat ancestral.

La recuperació de tècniques i la posada al dia dels patrons és important perquè assegura la continuïtat d’una llarga tradició que ve de molt més enrere que les nostres àvies, i es remunta als orígens de la nostra pròpia civilització. Alguns dels mites més meravellosos del món antic tenen com a protagonistes a dones teixidores: Ariadna i el laberint del Minotaure; Penèlope, la sacrificada esposa de l’heroic Ulisses, o Aracne, que va gosar enfrontar-se a la mateixa Atenea, totes elles conten entre les seves armes amb una troca de llana.

Avui, l’afició per la mitja i el ganxet potser ha deixat enrere aquest caràcter mitològics però ha agafat un caire social i solidari. Podem trobar grups que es reuneixen en cafeteries o botigues i estan oberts a tothom. En aquests grups pots relacionar-te amb altra gent, agafar idees, aprendre noves tècniques, alimentar la creativitat, fer noves amistats, relaxar-te, passar una bona estona, xerrar, riure i compartir. Gràcies a Internet, la organització i convocatòria d’aquestes trobades és molt més senzilla i ha permès posar en contacte gent molt diversa.

I també gràcies a Internet s’han posat en marxa iniciatives solidàries que impliquen als amants de la mitja i el ganxet. Iniciatives com la dels pops solidaris per a nadons prematurs, un projecte nascut a Dinamarca que ja s’ha estès al voltant del planeta. Es tracta de fer petits popets de ganxet per acompanyar als nens prematurs. Amb aquest pops, asseguren els experts, els menuts se senten protegits i s’aferren a les seves potes perquè els recorden el cordó umbilical. Des de l’inici de la campanya, milers de teixidores han fet pops que s’han repartit a les maternitats i hospitals d’arreu del món.

Aquesta no és l’única campanya solidària que té la llana com a protagonista. A Barcelona, per exemple, els Amics de la Gent Gran organitzen cada any “La bufanda de la iaia”, una iniciativa per teixir bufandes per a la gent gran, però l’objectiu real és el de promoure una trobada intergeneracional. I a Mataró, un grup de voluntàries fa roses de ganxet per a l’associació Maresme Oncològic, que s’encarrega de regalar-les a les pacients de l’hospital i vendre-les a la parada de Sant Jordi per recaptar fons per lluitar contra la malaltia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *