‘Sororitat’, neologisme de l’any

No es tracta d’una paraula de nova creació i allò que defineix tampoc és nou, però tot i això, ‘sororitat’ s’ha convertit en el neologisme de l’any. Així ho han decidit les persones que han respost a la crida oberta de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans per a escollir a través de votació popular el neologisme de l’any.

La paraula ‘sororitat’ defineix la relació de solidaritat entre dones, aquell vincle de suport que es crea en base a motius socials, ètics i emocionals. Amb l’auge de la nova onada del feminisme aquesta paraula ha anat guanyant una nova rellevància que explica perquè ara es considera com a neologisme.

L’Observatori de Neologia va començar a documentar en català a finals de l’any 2016 però va ser l’any 2017, i sobretot l’any 2018, quan aquest mot es va incorporar realment en l’ús social. No obstant, cal recordar que Miguel de Unamuno ja proposava usar aquest terme en castellà l’any 1921 a ‘La tía Tula’.

Aquest mot ha estat de lluny el més votat (32,6%) entre les 5.500 persones que han participat a la votació.  El segon lloc ha estat per a èpic-a (14,3 %) i el tercer, per a demofòbia (11,2 %). Els altres candidats han obtingut menys del deu per cent dels vots: sostre de vidre (9,3 %), migrant (8,8 %), microplàstic (6,3 %), criptomoneda (5,4 %), seriòfil (5,4 %), narcopis (5,1 %) i pis rusc (1,6 %).

Sororitat s’afegeix a la llista del neologisme de l’any, que el 2017 va ser per al mot cassolada. Ara, aquesta paraula serà candidata a formar part del Diccionari de la llengua catalana. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *