Avui divendres dia 20 de desembre a les sis de la tarda, al Punt de Trobada de la Rambla de Girona, un grup de persones de la Pastoral Obrera del Bisbat gironí i membres de la delegació gironina de Justícia i Pau duran a terme una nova edició dels Deu Minuts de Silenci per Sentir el Nadal. Com cada any, la voluntat és clara: reflexionar sobre el veritable sentit que atribuïm a les festes nadalenques i, per tant, a la resta del calendari ordinari.
Amb denonimacions diferents, aquesta convocatòria tindrà tres rèpliques més els propers dies, just abans del dia de Nadal. Així, es durà a terme també el dilluns dia 23 a les set de la tarda a la parròquia de Sant Andreu del Palomar del barri homònim de Barcelona (en aquest cas titulat Pel veritable sentit del Nadal), el dimarts 24 a les set de la tarda a la plaça Santa Anna de Mataró amb el lema Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal i el mateix dia a les vuit del vespre davant l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui sota el títol El silenci del Nadal. Cinc minuts de silenci i de reflexió humana i solidària.
Tot i que de fet en la majoria dels casos no en són conscients -i aquesta és la mostra de l’èxit de la iniciativa- la proposta neix a la capital del Maresme, l’any 2000, i és per això que enguany se’n compleixen 25 anys. L’autor intel·lectual de la mateixa és Ivan Pera, actualment comissionat pel Pacte de Ciutat Vella de l’Ajuntament de Barcelona, i en aquell moment integrant d’Acció Catòlica Obrera, entitat que juntament amb la revista Valors i el Grup Tercer Món Mataró (ara Fundació Món Mataró), han mantingut la flama de l’activitat encesa durant aquest quart de segle. Posteriorment es va incorporar a l’organització la delegació maresmenca de Justícia i Pau i enguany ho fa el grup Zen Mataró, afermant la característica sincrètica de la proposta.
“Naixien d’una constatació -el silenci està reclòs a les esglésies i els temples religiosos però fora d’aquests espais, és inexistent, fins i tot mal vist- i d’una intuïció: l’absència de so podia ser un espai de joc compartit entre persones de diferents pensaments per reflexionar sobre com vivim. I quin moment millor que fer-ho que per Nadal?”, afirmen els codirectors de la revista Valors, Maria Coll i Joan Salicrú, que coordinen l’activitat des de fa una vintena d’anys.
El segon any l’acte es va arribar a fer a deu poblacions catalanes, entreles quals Barcelona, quan es van fer a la plaça de sant Jaume de Barcelona, gràcies a l’impuls sobretot de les delegacions de l’ACO i la JOC. Posteriorment l’estabilització va portar a les quatre poblacions on enguany es farà, que no ho han deixat pràcticament cap any. “A Girona es va començar, ara fa vint anys, com a iniciativa de la JOC que ho va estendre a Pastoral Obrera. I al cop de poc ens hi vam afegir Justícia i Pau… Crec que a resultes del grup de Mataró i en algun altre indret on ja es feia”, recorda Àngel Quintana, de Justícia i Pau de Girona. “Cada any és un manifest diferent. Solem fer una barreja d’un article sobre els Drets Humans que fem a mitjants de desembre i el Manifest per la Pau de Justícia i Pau”, afegeix.
Precisament, de Girona és d’on van prendre la idea els grups de Pastoral Obrera de la parròquia de Sant Andreu del Palomar. Ho recorda Carme Rodríguez, de l’ACO de Sant Andreu: “Nosaltres en vam tenir notícia pels grups de Pastoral Obrera a Girona, impulsat per mossèn Fèlix Mussol i va actuar de referència per a nosaltres -explica-. A l’hora de convocar l’acte la nostra intenció també és intentar trobar el veritable sentit del Nadal, i recordar que aquestes festes no són només les llums que veiem al carrer”. Aquest any a Sant Andreu l’activitat es reprèn després d’una pausa obligada l’any passat, sota la firma de l’Equip de Pastoral Obrera de la parròquia, que va néixer precisament en el mateix moment en què es va començar a convocar aquest acte: “El nostre Equips de Pastoral Obrera, formats per militants de l’ACO, la GOAC, la JOC i el MIJAC, va començar a funcionar l’any 2000 [quan s’inicia també l’activitat del silenci a Mataró], amb la voluntat de sensibilitzar o ajudar la gent a prendre consciència dels problemes socials i laborals i poder agents de transformació en allò que no ens agrada o que trobem injust”.
A Santa Margarida de Montbui també fa vint-i-cinc anys que es fa l’acte, i en aquest cas són cinc minuts de silenci. Aquest és una petita població propera a Igualada, amb presència activa de grups d’Acció Catòlica. Marcel·lí Quintana recorda com va sorgir la possibitat de dur a terme l’acte: “Jo era el responsable federal de la JOC en aquell moment i en aquell marc la gent de Girona i del Maresme va impulsar promoure aquest acte dels Deu Minuts de Silenci i vaig proposar de fer-ho a la JOC i a altres grups de la parròquia. Així va anar. En 25 anys ha passat de tot, però seguim llegint un manifest que és diferent cada any, encenem unes espelmes, fem els cinc minuts de silenci i ens desitgem bon Nadal i bon any nou”. Per Quintana, aquest és un acte emotiu i simbòlic: “La gent que ve és de la parròquia de Sant Maure i gent que no n’és però que hi té una certa afinitat. És maco perquè hi ha gent que només la veus en aquest acte, un cop l’any, en alguns casos perquè és gent que viu fora però venen a passar el Nadal aquí i llavors ens retrobem als Cinc Minuts de Silenci”. Els convocants han anat variant: primer ho feia la JOC però després, amb el fer-se grans dels seus integrants, l’eix motriu va passar a l’ACO, que ha estat complementada pe grup INAMA de la parròquia i a vegades pel grup local dels Comitès de Solidaritat Òscar Romero.
Diferents accents, diferents sensibilitats, però tots amb la mateixa vocació: és hora de fer silenci i pensar l’autèntic sentit de les festes nadalenques per a cadascun de nosaltres.