“La guerra és la mare de totes les pobreses.” És el lema de la comunitat Sant Egidi, un moviment internacional de laics que treballa per la pau, per protegir-la allí on està amenaçada i per ajudar a reconstruir-la facilitant el diàleg interreligiós segons l’anomenat “esperit d’Assís”.
Sant Egidi és una comunitat fundada el 1968 per Andrea Riccardi, catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Roma III. L’objectiu de Riccardi era establir una associació de laics catòlics –al cèntric barri de Trastevere– dedicada a promoure el diàleg i l’ecumenisme, el moviment que pretén unir les diferents confessions cristianes històriques a tot el món. Avui, la comunitat compta amb més de cinquanta mil membres en, almenys, setanta països.
Tenint com a referent el lema “pau, pobres i oració”, aquesta comunitat dedica una especial atenció a les perifèries i als perifèrics. Internacionalment, la comunitat de Sant Egidi és una de les líders mundials en programes sobre el VIH, projectes que es desenvolupen a l’Àfrica i que incentiven la recerca científica sobre la transmissió mare-fill de la malaltia.
En la seva trajectòria, també ha dut a terme campanyes internacionals per fomentar l’abolició de la pena de mort i, l’any 1998, va iniciar una recol·lecció de signatures a favor d’una moratòria universal d’aquesta pena. Després d’aconseguir més de cinc milions de signatures, l’any 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució per a una moratòria internacional que s’estendria amb altres de posteriors. I la resolució del Parlament Europeu del 7 d’octubre de 2010 sobre el Dia Mundial contra la Pena de Mort va encoratjar l’activitat d’organitzacions que propugnen l’abolició de la pena de mort, com Sant Egidi.
Tanmateix, l’element que ha donat més reconeixement internacional a l’entitat és la mediació. El primer espai on va actuar va ser a Moçambic, on la comunitat va ser acceptada pel Front d’Alliberament de Moçambic (partit governant) i la Resistència Nacional de Moçambic com a mitjancers en una guerra civil que havia provocat un milió de morts. La comunitat va jugar un paper clau en la signatura dels acords de pau que va tenir lloc a Roma el 1992. Més endavant, també va participar en altres processos de pau a Kosovo i Guatemala.
Avui dia, el treball per la pau de la comunitat no té fronteres.