Rueda i Nel·lo revelen que el secret de la sostenibilitat és la proporcionalitat

Proporcionalitat. Aquest va ser un dels mots més reiterats a la conferència sobre la construcció de ciutats sostenibles que ahir al vespre van protagonitzar al Palau Macaya el geògraf Oriol Nel·lo i el director de l’agència BCNecologia, Salvador Rueda. “La ciutat és un ecosistema i això vol dir que s’ha de concebre de forma integrada i tenint en compte la proporcionalitat”, segons l’ecòleg. Dit d’una altra manera “s’ha de buscar un model de ciutat que contempli la barreja adequada”.

Aquesta recepta serviria per solucionar tots els reptes actuals d’una aglomeració urbana i que avui, segons Oriol Nel·lo, es poden agrupar en quatre grans temàtiques: funcionalitat, cal trobar estratègies per saber organitzar la ciutat; desigualtat, necessitem aturar la segregació urbana; fer una aposta per la sostenibilitat, i, finalment, governabilitat, assolir una bona capacitat de gestió.

Per exemplificar aquest joc de proporcionalitats, Rueda es va centrar en la mobilitat. “Avui el 85 per cent de l’espai públic de Barcelona està gestionat per la Guardia Urbana”, va assegurar. I, com a ideòleg de les superilles, va defensar aquestes noves unitats urbanes com a redistribuidores de noves funcionalitats: “Si alliberéssim l’espai públic d’un 80 per cent de mobilitat podria ser per a drets com la cultura, el lleure, l’intercanvi o la participació”. En definitiva, podríem ser “ciutadans a la ciutat i no simples vianants”.

ciutats16novembre600

El dret a viure a les ciutats

La conferència també va servir per reivindicar la ciutat com a hàbitat: “La ciutat és una història d’èxit; la gent hi vol venir perquè hi veu més oportunitats que no pas al món rural”, va assegurar Nel·lo. Però també el dret de tothom a poder-hi viure, malgrat avui alguns ciutadans es queixin de la massificació. “La nostra reproducció funciona gràcies a les onades migratòries, sense elles avui a Catalunya seriem 2,6 milions d’habitants i no 7,5”, va recordar el professor de la UAB.

Un èxode que també va defensar el director de BCNecologia: “El dret a l’arribada a una ciutat ha d’existir; però hem de tenir clar que això altera les dinàmiques anteriors”. “Si la qualitat urbana de Barcelona no s’estén i no es busca un reequilibri farem salat”, va advertit, ja que un bon model urbà de ciutat ha de garantir que “l’espai sigui habitable per a tothom”. I, va posar un exemple significatiu: “La gran resistència al pas del tramvia per la Diagonal és perquè uneix barris amb rendes absolutament diferents”.

La propera conferència del cicle “Ciutats + humanes” tindrà lloc el proper dimecres 23 de novembre, a les 19h, al Palau Macaya. En aquesta ocasió el tema de debat serà la construcció de la identitat a les ciutats i ens acompanyaran Antònia Hernández, responsable del departament de Ciutats Educadores de l’Ajuntament de Barcelona, i Andreu Domingo, subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics. Aquest és un cicle organitzat conjuntament per Cristianisme i Justícia, la Fundació Carta de la Pau, la Fundació Joan Maragall, el Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona i la revista Valors. – MARIA COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *