No fa tants anys, el simple gest d’obrir la bústia –la física que tenim a la porteria de casa– i trobar-la plena de cartes i postals era del tot habitual. No només hi trobàvem factures i pamflets publicitaris; s’hi podien trobar cartes d’amics d’altres parts del món, postals de record d’algun viatge o felicitacions de Nadal.
Avui, pràcticament tota la comunicació es fa per mitjans digitals, a través del correu electrònic, WhatsApp o qualsevol altra aplicació. Tanmateix, encara continuem trobant quioscos on es poden comprar postals. Molts encara ho fem només pel simple fet tenir un record dels llocs que visitem. Actualment, gràcies a la iniciativa nostàlgica d’un portuguès, podem retornar a les postals la funció per a la qual van ser creades originàriament.
Paulo Magalhães és l’impulsor d’una iniciativa anomenada postcrossing, que bàsicament consisteix a enviar-se postals entre desconeguts. Magalhães va impulsar la idea l’any 2005 amb l’objectiu de fomentar la connexió entre cultures a través de la correspondència postal. Aquesta iniciativa té una pàgina web des d’on es poden compartir les adreces i trobar destinataris per a les nostres postals.
El funcionament és molt senzill. Els romàntics que tinguin ganes d’enviar postals es poden registrar en una pàgina web específica. Quan s’hi donin d’alta, rebran una primera adreça, totalment aleatòria, on han d’enviar una targeta postal amb un codi de seguiment. La persona que la rep ho notifica al web i, d’aquesta manera, l’emissor entra dins el cercle de participants de postcrossing. A partir d’aquest moment ja pot començar a rebre postals d’altres persones aleatòries de la comunitat.
Els usuaris poden personalitzar els seus perfils amb informació sobre els seus interessos, els idiomes que parlen i altres detalls, perquè els remitents puguin triar postals que s’adaptin als seus gustos. També poden enviar missatges a través del lloc web per comunicar-se amb altres usuaris i compartir històries sobre les seves vides i les seves cultures.
En una línia similar al que proposa l’anomenat bookcrossing –abandonar llibres en espais públics perquè una altra persona els trobi i els llegeixi– el postcrossing ens proposa també una forma original i emocionant de connectar amb persones de tot el món. I al mateix temps, ens convida a conèixer cultures i estils de vida nous. Que torni el plaer d’enviar postals!