Vídeo-resum de la Jornada.
Ponència de Norbert Bilbeny.
Ponència de Pepa Ninou.
Ponència de Manuel Cruz.
Ponència de Jordi Sànchez.
Aquestes són les ponències en vídeo ofertes per Norbert Bilbeny, Pepa Ninou, Manuel Cruz i Jordi Sànchez a la V Jornada Valors i Compromís, el passat 19 de maig a la Biblioteca Pompeu Fabra [veure notícia].El primer ponent a intervenir va ser Norbert Bilbeny. Bilbeny és catedràtic d’ètica de la Universitat de Barcelona i des del passat mes d’octubre es degà de la Facultat de Filosofia. Ha treballat com a investigador i professor convidat a diverses universitats (Berkeley, Toronto, Chicago, Mèxic). La seva especialitat són les relacions interculturals, l’ètica ciutadana i el cosmopolitisme. És autor d’una trentena de publicacions. L’any 1984 va guanyar el Premi Josep Pla amb Papers contra la cinta magnètica, i el 1987 va guanyar l’Anagrama d’assaig amb La revolución en la ética. Hábitos y creencias en la sociedad digital. Darrerament ha publicat Carta a un estudiant d’humanitats (Ara Llibres, 2005) i El futuro empieza hoy (editorial Proteus, 2010). Precisament sobre aquest darrer llibre Bilbeny va parlar al programa Valors a peu de carrer, que fem a mitges amb l’Editorial Proteus a Ràdio Estel, el passat 13 de novembre [escoltar aquí].
En segon lloc va prendre la paraula Pepa Ninou, cap del Programa de Civisme i Valors de la Direcció General d’Acció Cívica del Departament de Benestar Social i Família i responsable del Pla Nacional de Valors. Llicenciada en Filologia Catalana, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Títol professional de piano, pel Conservatori Professional de Vila-seca. Fins a cinquè curs de la llicenciatura d’Art, especialitat Musicologia, per la UAB. Postgrau de desenvolupament directiu, per Esade. Cursos, seminaris i tallers sobre Autoconeixement i Creixement Personal. Com a cap d’estudis del Conservatori de Granollers i com a directora de l’Escola de música de Montblanc, va entrar de ple en el món cultural, específicament en el camp de la gestió de la música clàssica. Va ser també gerent del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional de la Generalitat.
Després de Ninou va ser el torn de Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona. Ha estat professor visitant a diverses universitats llatinoamericanes i italianes. Col·labora de forma habitual als diaris El País, La Vanguardia i El Clarín (Argentina). És director de les col·leccions “Pensamiento Contemporáneo” i “Biblioteca del Presente” de l’Editorial Paidós. És autor, entre d’altres, de Hacerse cargo (Paidós, Barcelona 1999), Cuando la realidad rompe a hablar (Gedisa, Barcelona 2001), Filosofía contemporánea (Taurus, Madrid 2002), Hacia donde va el pasado (Paidós, Barcelona 2002; com a compilador) i Las malas pasadas del pasado (Anagrama, Barcelona 2005), guanyador del XXXIII premi d’assaig Anagrama.
Finalment va intervenir Jordi Sànchez, adjunt al Síndic de Greuges. Ha estat professor de Ciències Polítiques de diverses universitats catalanes i que Jordi Sànchez i Picanyol (Barcelona, 1964) Llicenciat en Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1991, des del 2001 i fins al seu nomenament com a adjunt del Síndic ha estat el director de la Fundació Jaume Bofill, on ja, des del 1996, n’era el director adjunt. Entre el 2004 i el 2006 va ser el coordinador i el redactor d’un dels cinc àmbits del Pacte nacional per a l’educació, concretament el que va fixar les bases del servei públic educatiu. L’any 2008 va ser coordinador d’un dels quatre àmbits del Pacte nacional per a la immigració, en concret el que elaborava l’adaptació dels serveis públics. És professor associat de Ciència Política a la Universitat de Barcelona (UB). Anteriorment, ha estat professor a la UAB i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). És autor de publicacions acadèmiques i també d’articles en obres universitàries col·lectives.