Rec, la moneda de proximitat de Barcelona

Barcelona ja compta amb una moneda ciutadana pròpia de la ciutat. Es tracta del Rec (Recurs Econòmic Ciutadà), que ja es pot fer servir en forma de prova pilot a 86 comerços dels deu barris de l’Eix Besòs per fomentar l’economia i el comerç de proximitat, donar poder als veïns i enfortir les xarxes associatives.

El Rec es una moneda digital que té paritat amb l’euro, concebuda per dinamitzar el comerç i els serveis de proximitat del territori i promoure un consum ciutadà més conscient.

Amb el Rec es poden fer pagaments entre la targeta o mòbil del client i el mòbil dels establiments col·laboradors de forma instantània i sense costos. El sistema es basa en la tecnologia ‘blockchain’, a través de l’aplicació Rec per mòbil o una targeta amb codi QR.

Barcelona se suma així a la iniciativa d’altres ciutats com Bristol (Regne Unit), Lisboa (Portugal), Nantes (França) i Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) que han impulsat moneda pròpia per fidelitzar els clients amb el comerç de proximitat i evitar la desertització dels barris.

Qualsevol persona amb un mòbil pot baixar-se l’aplicació i intercanviar euros per recs per comprar a l’Eix Besòs, tot i que el servei només funciona per als usuaris d’Android. De moment  ja circulen prop de 40.000 euros convertits a recs i es calcula que durant el primer any de la prova pilot haurà 1,5 milions d’euros en moviments.

L’associació d’innovació social Novact és l’encarregada d’executar el projecte i l’entitat gestora del rec, en col·laboració amb entitats comercials i socials de l’Eix Besòs i l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta moneda neix dins de la iniciativa europea d’innovació urbana i social B-Mincome, a través de la Urban Innovative Actions (UIA), que posa en marxa una renda municipal d’inclusió. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *