Ramon Nogués: “Avui, és més difícil que aparegui l’intel·lectual creient”

book_detail_imageEl catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ramon Nogués, defensa que l’home és alguna cosa més que un animal evolucionat, “perquè ens trobem amb una ment expandida que supera les competències dels animals”.

En el seu darrer llibre, ‘La salut espiritual’ (Fragmenta Editorial), precisament, se centre en la vessant més espiritual de l’home, no present en els animals. En primer lloc, però, explica que espiritual no és antònim de religiós, “tot i que hi ha alguns sectors que volen destacar aquest aspecte de contradicció o d’oposició”.

Preguntat per la situació actual de la religió a casa nostra, Nogués no és optimista. “La religió té una gran presència universal a la cultura, exceptuant a certs llocs de certa turbulència com pot ser ara Europa”. El motiu d’això, segons el catedràtic, és que “a la tradició europea les religions s’han associat molt al poder i això ha provocat un rebuig, un distanciament entre ciutadania i religió”, no present en altres llocs, per exemple, els Estats Units.

En aquest sentit, segons l’expert en bilogia antorpològica, ara estem en un moment molt interessant. “Tothom recorda etapes en què la religió va utilitzar la por per aconseguir adeptes, i això no és bo, i d’això ens n’hem anat alliberant”, diu. En aquest sentit, avui som més exigents: “Cada proposta espiritual i religiosa que es formula avui cal que tingui el seu interès, i això implica que les proposes siguin molt afinades i no et vulguin fer passar gat per llebre”.

Justament aquest passat genera avui cert acomplexament entre els creients. “El flirteig de l’església amb la dictadura, especialment a Catalunya, ha provocat aquest distanciament”, assegura. I afegeix: “Els nostres joves estan allunyats de la religió no per un procés de decisió gaire personal, sinó per context, igual que la gent de la meva generació, de joves, estàvem molt a prop de la religió”.

Davant aquest penorama és normal que hi hagi manca de lideratge. “En aquest moment a Europa hi ha una certa crisi de figures intel·lectuals de primer nivell que puguin expressar-se a nivell religiós”. I conclou: “Avui,  és més difícil que aparegui l’intel·lectual creient, per la situació religiosa de la nostra societat”. – SANDRA BALAGUÉ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *