El 24 d’abril de 2013, un conegut edifici de Bangladesh, batejat com a Rana Plaza, va desplomar-se. En aquest accident van perdre la vida 1134 persones i 2000 van resultar ferides. El Rana Plaza albergava cinc fàbriques de roba que produïen per a marques europees i nord-americanes. Aquest desastre va provocar milers de mostres de solidaritat i alguns canvis, però segons les ONG que treballen a la zona, quatre anys més tard, pràcticament tot continua igual.
Malgrat després de la tragèdia més de 200 empreses es van decidir a firmar un acord de cinc anys de duració i legalment vinculant per millorar la seguretat en les fàbriques de la ciutat, aquest només ha generat una millora substancial de la seguretat. I això que les exigències eren mínims tenint en compte que l’edifici esfondrat no havia estat inspeccionat adequadament, les fàbriques no estaven sindicades i no hi havia registre públic de les marques que s’hi produïen.
En motiu d’aquest aniversari, l’Oficina Internacional de la Campanya Roba Neta publica avui un document amb les mesures mínimes necessàries per evitar una nova tragèdia, com per exemple: l’extensió i el reforçament de l’Acord de Bangladesh més enllà de la seva vigència inicial de cinc anys i la millora, per part de les marques, de la transparència de les seves cadenes de subministrament, permetent tant a treballadors i treballadores com a les persones consumidores monitorar més de prop les condicions de treball; ja que l’opacitat va obstaculitzar el pagament de la indemnització a les víctimes.
A més, aquestes ONG reclamem a la Unió Europea –el major mercat d’exportació de Bangladesh- que utilitzi la regulació comercial per fer complir els drets sindicals i aprovi una regulació europea que obligui a l’exercici de Deguda Diligència i imposin major transparència a les empreses europees.
En aquest sentit l’Eurodiputada de Podemos Lola Sánchez Caldentey ha presentat a la Comissió la presentació d’una proposta legislativa sobre obligacions de deguda diligència vinculants per les cadenes de subministrament del sector de la confecció i, en la qual subratlla la inclusió de normes relatives a la salut i seguretat, el salari digne, la llibertat sindical i la negociació col·lectiva.
La resolució d’aquesta proposta serà sotmesa a votació en el Parlament Europeu el pròxim 27 d’abril, i les entitats esperen que obtingui el suport de la resta de grups parlamentaris. – REDACCIÓ.