De la mà d’un equip multidisciplinar format per sis joves científics implicats en l’educació en el lleure -una matemàtica, un físic, un enginyer químic, dues biòlogues i un enginyer mecànic – ara fa uns anys va néixer a Mataró el LAC, sigles de Laboratori d’Aprenentatge Científic.
Es tracta d’un espai de lleure que a través de tallers, fires, cursos, casals i sortides intenta apropar la ciència als infants i joves i sensibilitzar-los sobre la importància d’aquest camp. “Tradicionalment l’educació de la ciència és avorrida, però nosaltres intentem que sigui divertida”, explica Pol Bartrès, un dels fundadors del Laboratori.
El LAC ocupa un buit molt específic en el camp del lleure. “Vam crear el laboratori perquè aleshores existia una oferta d’activitats infantils científiques en institucions grans, per exemple a museus, però no en àmbits petits”, explica Bartrès. I, de fet, és a través d’activitats en centres escolars o organitzant jornades científiques a l’aire lliure quan el LAC desperta més la curiositat i la inquietud dels petits.
Tots els voluntaris d’aquesta entitat tenen clar que “la ciència ens permet acostar-nos a la realitat i entendre el per què de les coses” i precisament aquesta és la filosofia que volen transmetre a la ciutadania. “Estem immersos en una societat tecnocientífica, per tant, avui per conviure hem de tenir presents aquests criteris”, avisa Bartrès.
I recomana, fins i tot per solucionar problemes no científics, aplicar les tres fases de tot procediment: observar, experimentar i reflexionar. – REDACCIÓ.
Pots escoltar l’entrevista en format àudio a: