La pèrdua d’una persona estimada és desoladora. Amb la nova intel·ligència artificial estan apareixent aplicacions per reduir el dol. Ara bé, quins efectes pot generar en els nostres valors i emocions?
Fa uns dies em va arribar una nota de premsa sobre una aplicació de la intel·ligència artificial que ens permetrà parlar amb els morts. Sí, parlar amb els morts. L’aplicació es diu HERE-AI i permet interactuar amb la rèplica virtual d’un familiar o amic mort, creada a través de models d’intel·ligència artificial avançada. Aquesta app integra els models d’intel·ligència artificial més recents amb l’objectiu de replicar les expressions i la imatge d’una persona morta. Després d’un procés d’entrenament amb àudio, imatges i text de l’usuari que es vol replicar, HERE-AI és capaç de mantenir converses en temps real sobre diversos temes i proporcionar respostes noves que reprodueixin la mena de respostes i expressions que feia de la persona replicada.
Llegint aquesta informació, sembla que es faci realitat allò que anunciava la novel·la de ciència-ficció Ubik, de Philip K. Dick. També en parlava un capítol de Black Mirror en què una noia contractava una empresa per crear una rèplica digital del seu company mort. La realitat supera la ficció.
Parlar amb els morts és un tema que ha fascinat la humanitat durant segles i segles. Moltes persones han buscat respostes i formes de comunicar-se amb els éssers perduts, des d’un vessant espiritual i esotèric. La idea de parlar amb els morts a través de la intel·ligència artificial és relativament nova, però tot apunta que cada cop sembla més possible.
Les aplicacions que permeten comunicar amb els morts es coneixen com a deadbots, robots o intel·ligències artificials que han estat dissenyades per imitar una persona morta. Els deadbots es creen amb algoritmes d’aprenentatge automàtic i processament de llenguatge natural, així com tecnologies de reconeixement facial i de veu. Permeten crear una imatge digital del a persona morta que pugui interactuar amb els usuaris mitjançant dispositius mòbils.
També, hi ha deadbots dissenyats per simular la presència d’un ésser estimat mort. Les persones que han perdut algú proper poden fer servir aquests deadbots com a forma de teràpia o consol. Estem preparats per l’impacte emocional que això pot tenir? Com afectarà la memòria i els records que tinguem d’aquella persona? Són algunes qüestions que sorgeixen davant una innovació tecnològica amb moltes implicacions en el camp dels valors i les emocions.
No és l’única aplicació que ho fa.
HERE-AI és una de les primeres aplicacions al mercat per parlar amb els morts, però no és l’única. En els últims anys han aparegut altres aplicacions similars, com ara Eterni.me, que crea una versió digital d’una persona morta que pot interactuar amb amics i familiars, o HereAfter, que fa servir gravacions de veu de la persona desapareguda per crear la il·lusió de la conversa amb els seus familiars.